Twitter'ın Komünisti: ZunZuneo

Yayın Tarihi: 08/04/14 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Twitter'in yasaklanışı hakkında yürütülen 'ifade özgürlüğü' vurguları meğer ne boş tatava imiş… Hürriyet dediğin, kuştan ziyade bir uçurtma misali gibidir: Göğe yükselirken seni rotaya ve köküne bağlayan ipinin ne kadar sağlam olduğuna bakar mı bakmaz mı? Mesele bu…

Türkçe konuşan bu kadar çok "tahsilli kepaze" üyesi olmasına rağmen Twitter'ın neden bir İstanbul Bürosu'nun olmayışı tartışmaları yanında, şirketin mahkeme kararlarını "tınmayışına" beğensek de beğenmesek de kızan Erdoğan'ın "huylanması" bütün bütün beyhûde değil… Zira ABD hükümetinin Soğuk Savaş stratejilerini dijitalleştirdiği bir kez daha kanıtlandı. Üstelik bu kez çağın son moda teknolojisiyle…

Hâin ajan Edward Snowden'in bu yıl mutlaka Time'a kapak olacağı ütopyaları bir yana dünya basınına düşen habere göre ABD'nin yarım asırdır ambargo uyguladığı Küba'da "Castro yönetimine" karşı sayısız darbe ve suikast girişimine bir yenisi daha eklenmiş.

Bu seferki 'Küba Twitter'ı'… Adı da ZunZuneo…

**

Benim gibi telefon rehberindeki kişi ve numaralar nedeniyle "akıllı telefon kullanması tavsiye edilmeyen" zevattan bir daha okuyorsunuz ya bunları şaşıyorum…

Muhakkak işittiğinizi zannettiğim üzere Associated Press ajansı, (yani havuz medya da değil) Obama yönetiminin Küba rejimini devirmek maksadıyla bir nevi "Küba Twitter'ı" kurduğu ve bunu "acımadan" finanse ettiğini ortaya çıkardı.

Tişört fenomeni, efsane lider Fidel Castro'nun hanedân usûlü başkanlığı devrettiği kardeşi Raul Castro'nun cep telefonu kullanımı yasağını kaldırmasının ardından, binlerce Kübalı bu teknolojiyle tanıştı.

Küba Sinek Kuşu'nun (kolibri) cıvıltısına atıfla ZunZuneo adı verilen (sosyal paylaşımda Twitter muâdili) program, interneti kısıtlayan Küba'ya, kısa mesaj (SMS) servisi kisvesi altında girip sosyal paylaşım ağı olarak faaliyet verdi. ZunZuneo programı, (aykırı Twitter) Küba'da 50 bine yakın kullanıcıya ulaşmış. Fakat Küba'lı yoldaşlar meğer programın, ABD hükümetine bağlı Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) projesi olduğundan habersizmiş... Amacı "dış ülkelere insanî yardım" olarak tanımlanan USAID, dudak uçuklatan, hatta bizde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği örneğini hatırlatan bir dizi darbe girişimine karışmış.

**

Gelelim Associated Press'in (AP) ortaya çıkardığı işin püfüne…

Başlangıçtaki plan, kullanıcıların müzikten, spora tâ hava durumuna uzanan haberlere ulaşmasını sağlamakmış. Ancak ciddi kullanıcı sayısına ulaşıldığında, site komünist hükümetin saygınlığına gölge düşürecek -İnternet Andıcı tarzı- siyasî haberler yayarak bir tür 'Küba Baharı'nı hedeflemiş. 2010'da hayat bulan projeyle, kullanıcıların hem kişisel bilgileri hem de mesajlaştıkları kişilerin malumâtı, istikbalde siyasi amaçlarla kullanılmak üzere derç edilmiş. USAID, Kübalıları, demokratik hareketi savunanlardan, komünist sistemi savunanlara kadar, hükümete sadakat derecelerine göre "5 katmana" bölerek tasnif etmiş.

**

USAID, işin mimarı olduğunu gizlemeye özen göstermiş elbet… Ancak naparsın havuz medya AP ortaya çıkarmış! Denizaşırı naylon şirketler kurulmuş; para akışı için Cayman Adaları'ndaki bir banka kullanılmış; Siteye reklamlarla 'ticari girişim' havası itinayla verilmiş. Bir USAID belgesinde, komünist Twitter yazılımı ZunZuneo'nun mâhiyeti için, "Devletle toplum arasındaki dengeyi yeniden tartışmaya açmak" tanımlaması yapılıyor. (işte hep bu medyanın uydurmaları)

Belgelere göre USAID yetkilileri, akıllı telefonların "siyasi araç" haline gelişine vurgu yapmış ama ayaklanma olunca, ZunZuneo 2012'de hükümet yardımının da kesilişiyle son bulmuş.

Komünist kuş Küba Twitter'ı ZunZuneo'nun hikâyesi işte böyle…

Tabi Somali'de "korsanlık" falan olduğunu zannettiğimiz bir medya-dezenformasyonu çağında tüm bunlar kulağımıza, büyücü bir dervişin anlata anlata bitiremediği "Alaaddin'in Sihirli Lambası" masalı tadında geliyor!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.