'General'in yeni Kıbrıs hamleleri

Yayın Tarihi: 17/10/14 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Geçtiğimiz Ağustos ayı başında Rusya'ya resmi ziyarette bulunmak üzere Soçi'den Kahire'ye giderken ("Erdoğan'ın Türkiye'si" dediği öfkesinden) Türkiye ve Ukrayna hava sahalarını kullanmamak için fazladan binlerce kilometre yol kat eden Mısır'ın darbeci Generali Abdülfettah el Sisi'nin adı, uluslararası piyasalarda şu sıralar "Kıbrıs'la" sık sık anılıyor…

Geçtiğimiz ayın sonunda New York'taki ünlü zirvede Erdoğan, bu kez BM Genel Kurulunda Sisi'ye "darbeci" deyip Cemiyet-i Akvâma yüklenince Mısır önce, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de desteğiyle New York'ta yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında "örgütte KKTC'nin 'Kıbrıs Türk Devleti' olarak temsil edilmesine son verilmesini" talep etti…

Eski adıyla İslam Konferansı Örgütü olan teşkilatta, Annan Planı dönemi ve doğrudan Annan'a dayanan "Kıbrıs Türk Devleti" ismiyle yer alarak temsil edilmemiz bizim için çok önemli…

Yani Sisi, dost Rumlar lehine 'gıcıklık' olsun diye yapıyor…

Yapabiliyor çünkü Mısır ile Güney Kıbrıs ilişkilerinin 'sıkı-fıkılığı' yeni değil. Köklü…

Ardından da -yani bu hafta- Doğu Akdeniz'de doğalgaz aramalarında Türkiye'ye karşı Kıbrıs kozunu devreye soktu Sisi… (Bilindiği gibi ABD, İsrail-Mısır-Lübnan ve Kıbrıs hidrokarbon parsellerinin yekpare halde ticari bir havuz oluşturmasını istiyor. Bu uğurda Lübnan geçtiğimiz hafta yeni parsel haritalama mesaisini devreye soktu)

Sisi bu kez, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Samaras'ı, deniz güvenliği ve hidrokarbon keşfedilmesi konusunda zirve yapmak amacıyla Kahire'ye davet etti.

Yani Sisi, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında 3'lü bir 'enerji zirvesi' öneriyor…

Davutoğlu'nun KKTC ziyaretinde "gel önce Güney'de sonra Kuzey'de. Kıbrıs'ta çay içelim" davetine "İşgalci askerlerini çek ve Kıbrıs'la ilgili AİHM tazminatlarını öde, sonra çayı demleriz" yanıtı veren Samaras, –eğer anketlerde 1. görünen ve ekonomik tedbirlere karşı duruşuyla yükselen Radikal Sol İttifak Siriza başını yemezse- Sisi'nin davetine elbette icabet edecek…!

**

Erdoğan Sisi'yi; Sisi Erdoğan'ı bir köşe de kıstırsa 'bir kaşık suda boğar'…

"Sünni İslam Yayı" bozulup, Kıbrıs bunun dışında kalalı –karşılıklı- öfke o denli kategoriktir…

Cengiz Çandar'ın ifade ettiğine göre Erdoğan, Müslüman Kardeşler'in Türkiye'deki temsilcisidir.

Mısır, darbeci general Sisi ile yaptığı son ve bahsine değer Kıbrıs hamleleriyle adada çöken masayla aynı paralel zaman dilimi içinde "çözümsüzlüğe" hizmet ediyor.

Gazze'de olduğu gibi…

Flörtçü Rumlar da buna alet oluyor.

Demek ki onlar da yurdum dedikleri adada 'çözüm' istemiyor.

Bu 'çözümü' adı-sanı belli kim istiyor Allah aşkına?

Bir söyleyin de bir şey deneyeceğim!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.