'Ganimet Düzeni' hakkında 'Çipura'

Yayın Tarihi: 16/01/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

"Ganimet" kelimesi dînidir…

Mesela Arap-Türk-İslam örfünde açık denizde bulunan her şey savaş durumu dışında dahi ganimetten sayılır…

İslam âlimlerinin bu kelimeden anladıkları mana ise, mağlup edilen kâfirlerden harpte zapt edilen silahlar, binek hayvanât, köleler ve bütün diğer emvâl-i menkûledir…

Ganimetin beşte dördünün, bizzat savaşa girmiş olsun veya olmasın, muharebede hazır olan askerler arasında taksim edilmesi icap eder…

Dine göre geriye kalan ise kimsenin değildir.

Allah'ındır.

Muharebede bir düşmanı öldüren onun üzerinde bulunan bütün teçhizatı alabilir. Kaideye göre atlılar piyadelerin aldıklarının üç misli fazla hak talep edebilirler.

"Ganimet" kelimesi İslam tarihinde ilk kez Bedir Savaşı'nda kaybolan bir 'kadife örtüyle' ilgili yeni bir boyut kazanır.

"Ganimet Yolsuzluğu" iddiaları nedeniyle bu konuda "yaptırım" düzenleyen bazı ayetler iner.

**

Bizde ise 74 sonrası Kuzey'de kalan Rum mallarına (her türlü bina ve arazi) yerleşme, siyasal rant düzeni içinde bunu üleşme ve süren sosyolojik bozulmayı ifade eden bir 'Ganimet Düzeni'nden söz edilir…

Bu 'ganimet düzeni' denen şey çok ünlüdür…

Savaş sonrası paylaşımdan ilhamla takılan bu ad, esasen bizde statükoyu perçinleyen esas dinamiklerden biri olarak zikredilir.

'Ganimet', 'Ganimetçilik', 'Ganimet Düzeni', 'Ganimet de kalmadı' gibi kelime ve tamlamalar her seçim döneminde kullanılır ve KKTC'de kurulu bozuk yapının dejenere kökeninde Güney'de virane yaşarken Kuzey'de villaya taşınan Kıbrıslı Türkleri analizde bir siyasal-kavram olarak yalan-yanlış muhakkak anılır…

Kelimenin ait olduğu bahsettiğim literatürden konuşursak eğer, adanın Kuzeyinde ganimetin beşte biri demek olan "Allah'ın hakkı" da artık kalmış değildir…

Bu nedenle AB Normları, 74 sonrası adanın Kuzeyinde olup biteni masum ve haktan "Ganimet" değil daha ziyade hukuktaki "talan ve yağma" kategorisinde görür.

Zaman içinde "üzerine çöktüğümüz" mülkiyet ve toprak, karmaşık bir uluslararası soruna dönüşmüş ve gayri tazmininden kaçışı olmayan bir 'rejim' derdine dönüşmüştür.

Özetle "Ganimet Düzeni" denen şeyin tamamından anlaşılan yekûn şeyin, Kuzeyde insanların 'ahlakını' da bozduğu dillendirilir.

**

'Ganimet Düzeni toplumda ahlak sefaletine neden oldu, diye yakınırken bu konuya, yani "Ganimet Düzeni Hakkında Ahlak" bahsine ilham veren bir şey yaşandı geçtiğimiz günlerde…

Güney Kıbrıs sahilinde konuşlu bir balık çiftliği patladı ve besili Çipuralar denize saçıldı. Başlıklar ise orijinal: "Çipura bereketi"…

Hürriyetine kavuşan zavallı Çipuralar, Yeşil Hat Tüzüğü demeden yüzdü ve Kuzey sahillerine, Palm Beach kıyılarına geldi…

Bir 'utanç' olduğu halde gazetelerimize de giren fotoğraflara bakıldığında sahillerimizde bir heyecan bir bayram havası… Soğuk ve kıyıdaki kötü hava şartlarına rağmen ellerinde onlarca kişi oltasıyla; kumsalda ise davetliler mangalıyla; eş-dost-ahbap tam-tekmil neşesiyle âdeta bir şölen, bir festival…

2012'de de benzer bir şey yaşanmış ve denizde bulunan her şey 'ganimettendir' diyerek Limosol'deki bir balık çiftliğine yapılan sabotaj sonrası yaklaşık 600 bin adet 70 Ton Çipurayı avlamıştık.

Yine sahile 'ganimet' diyerek akın etmiş, geçtiğimiz günlerde olduğu gibi yine bir kısmını da iç piyasamıza satmak üzere tutmuştuk.

İnsan yolda Yüz TL bulsa belki cebine atar ama Bin TL bulsa en azından 'başıma bir iş gelir' diyerek karakola gider, teslim eder.

Standart ahlak budur.

Ama çiftlikten kaçan, yani "özel ticari mülk" olan bereketli Çipuralar, bizde 'ganimet düzeni' içinde bir refleks olarak iştah kabarttı…

Anlaşılan ganimet bu kez denizden rast geldi.

Nasıl derler: Hayde rast gele dostlar!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.