Gelecek Suyun, günlük '9 pratik faydası'

Yayın Tarihi: 20/01/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Nâmı "Asrın Projesi" olan Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi, en büyük darbeyi 17 Aralık 2013 operasyonunda yedi…

Yasa yoluyla "Stratejik Su" kapsamında olan ve ada çevresindeki hidrokarbon yatakları çatışmasına bir alternatif olarak gündeme gelecek olan suyun, yapılan son açıklamaya göre 20 Temmuz Barış Harekâtı'nın yıl dönümünde ulaşması hedefleniyor…

Projenin son tehir tarihinin bu olduğu anlaşılıyor…

'Yılların Hayali' su, 'Narenciye diye diye' neden olduğumuz çevre felaketleri bir yana "tarım politikalarını" dönüşecek…

Suyun pratik hayatımıza doğrudan, çok yönlü faydaları olacak…

Günlük yaşam biçimimiz, alışkanlıklarımız hatta pek çok sektör mâhiyet değiştirecek…

Suyun hânelere ulaşması ile;

Bir;

Her şeyden önce nitelikli içme suyu, evlerimizde akan mevcut tuzlu sudan daha ucuz olacak. Her şehirde birim fiyatı farklı olan suya tek bir standart gelecek. Mağusa'daki su ile Girne'deki su fiyatı aynı olacak. 'Sudan Ucuz' deyiminin kökenini her birey ömrü yeterse hissedecek.

İki;

Her apartman altında ve çatısında ayrı ayrı bulunan ve iki yılda bir çürüyen, paslanan, yosun tutan, boru tıkayan ve mikrop üreten ünlü su depolarımız artık olmayacak. Su tazyikli basılacağından depo gerekmeyecek ve depoya bağlı ünlü hidrofor motorları da tarih olacak. Motor yenileme zorunluluğu unutulacak. Bu sistem komple değişeceğinden suyun elektrikle ilkel bir biçimde ısıtılması yerine çatılara güneş enerjisi panelleri döşenecek. Kışın da ondan yararlanılacak. Bu sektör gelişecek.

Üç;

Orta-uzun vadede 'damacana' sektörü Türkiye'de olduğu gibi yalnızca özel şirketler için düzenli satın alınan bir şey olacak. Akan suyun kalitesi düzenli ölçülüp zamanla herkes temiz su aktığına iknâ olacak. Bunun için gerekli alt-yapıyı en hızlı şekilde yapmak marifet sayılacak. Damacana firmaları 'içme suyu' değil 'daha şifâlı' diyerek "dağ suyu" peşinde koşacak. Tankerle suyu sadece araba yıkayan petrol istasyonları satın alacak.

Dört;

Binalarımızda çoğu beton içine gömülü su borularımız zamanla yenilenerek dış cepheye aktarılacak ve su, belediyelerin 'en iyi ben taşıdım, hiç kirletmedim' şeklinde reklam ettiği bir siyasal unsur olacak. 'Su ve Siyaset' ilişkisi yerel yönetimler özelinde akademide ele alınan master tezlerine dönüşecek.

Tarım Bakanlığı, İç ya da Dışişleri Bakanlıklarından daha değerli olacak.

Beş;

Sorunlu diş etleri artık mikrop kapmayacak. Su bakteri ve mikrop nedeniyle hastalığın değil, şifanın kaynağı olarak zikredilecek. Diş fırçalarken damacanadan bardakla su dilenilmeyecek. Tuzlu suyla yıkanan ve zamanla keçeye dönüşen saçlar için bakım masrafları yarı yarıya inecek. Tuzlu su her gün duşta değil, yalnızca yaz zamanı denizde tadılacak.

Altı;

Balkonda yetiştirilen saksı çiçekleri ya da nârin ev hayvanları için ayrıca içme suyu satın alınmayacak. Ev halkı ile balkon çiçeklerinin suyu her hafta ayrı ayrı organize edilmek zorunda kalınmayacak.

Yedi;

Kanıksanan 'su kesintileri' ya da 'uyarıları' literatürden silinecek. Kesintiler yalnızca ilk aşamada uzun süreceği anlaşılan ve bizi şehirlerde kapalı yollar ve tozlu çalışmalar nedeniyle bir süre etkileyecek olan altyapı çalışmaları sırasında sürecek.

Sekiz;

Suyu seyretmek de bir lezzete dönüşecek. Su artık kahverengi ya da yeşil tonda akmayacak. Berrak su, zamanla çekilen sifon suyunda dahi görülecek. Çelik aksamı dahi yıpratan tuzlu su mutfak, banyo ve tuvalet bakım masraflarını olumlu yönde etkileyecek.

Dokuz;

Her türlü tedbir ürünlere rağmen kırkı çıkmayan çamaşır ve bulaşık makinaları ile su kaynatan kettleların ömrü üç kat artacak. Özellikle kâbus çamaşır makinalarına su, gerekli ölçüde gelmediği için "bir yıkama için bile 'yıka' tuşuna bin kez basmak" gerekmeyecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.