Alo Ben Demirel: 'UBP-DP Koalisyonu bozulmasın'

Yayın Tarihi: 22/06/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

KKTC'de 90'lara damgasını vuran koalisyonlar bilhassa yaşayanlarının iyi bildiği ancak bugün dahi nakledenlerinin zaman zaman karıştırabildiği yıllardır.

95 öncesi UBP'den ayrılan muhaliflerin 90'ların başında kurduğu DP ile CTP koalisyonu dikkat çekerken 95 sonrası koalisyonlar yerini UBP-DP; UBP-TKP'ye bırakır.

İç çalkantılar yerini Annan Planı serüveni zeminine ağırdan devredecektir.

**

Neredeyse 3 aya varan pazarlık sonrası 1996'nın sıcak yaz ayları ortasında kurulan UBP-DP koalisyonu reis-i cumhur merhum Denktaş'tan hızla onay alır ancak Eroğlu, tecrübesiyle bu işten kârlı çıkar…

Baba ve oğul Denktaş her şeyin farkındadır.

Başbakan Derviş Eroğlu ile Serdar Denktaş gerilimi esasen bu koalisyonun bitmez tükenmez ruhunu teşkil eder. Herhalde Denktaş, her zaman olduğu gibi yine Başbakan Yardımcısıdır.

Gerilim hiç bitmez.

Yine de bin-bir entrikalı bu zoraki evliliğin Aralık 1998 seçimlerine kadar nasıl olur da gittiği ve yerini seçim sonrası UBP-TKP koalisyonuna bıraktığı bugün dahi bilmeyenler için- ciddi merak konusudur.

Çünkü Serdar Denktaş bir ara -dönemin manşetlerine de yansıdığı gibi- Eroğlu ile kurduğu hükümetin programını partisinin kurultayında havaya kaldırır ve hışımla yırtar.

Kâğıdı paramparça eden Denktaş hükümeti bozmakta kararlıdır.

Gerekçesi Başbakan Eroğlu'nun DP'li İskân Bakanı Ali Özkan Altınışık'ı görevden almasıdır.

Yani Denktaş haklıdır da.

Kürsüde Başbakan Yardımcısının sergilediği bu yırtma-parçalama tutumu haliyle 'Hükümet Bozuldu' haberine dönüşür.

Kimse aksini varsayacak "saf" değildir.

**

Ne var ki kameralar karşısında "aha da hükümet programını yırtıyorum" feverânına rağmen hükümet ilerleyen gün ve haftalarda, hatta aylarda bir türlü bozulmaz.

Perde gerisinde ise Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 'babacan' müdahalesi vardır.

O sıralarda Türkiye'de Erbakan-Çiller hükümeti 28 Şubat'ın atmosferini pişirmektedir. Demirel'in ise 'darbenin muhatabı yerine aktörü' olacağı ünlü MGK'ya bir yıl kadar vardır.

Demirel telefonu kaldırır ve Serdar Denktaş'ı arar.

Muhtemelen 'Sayın Cumhurbaşkanım…' diye seslenen Denktaş'a Demirel 'yok yok Cumhurbaşkanı olarak değil, bir büyüğün olarak arıyorum' der.

Oğul Denktaş 'Buyurun efendim' der demez Demirel atılır: "evlâdım hükümeti bozma"…

Denktaş kendisine "bir taykacık" diyememiştir.

Binaenaleyh şoktadır: "ama efendim ben hükümet programını yırttım. Büyük hadise oldu. Şimdi nasıl olur da..?".

'Baba Denktaş'ın kâdim dostu "Baba Demirel" ise, "Biliyorum. O yüzden aradım binaenaleyh" diyecektir.

Koalisyon bu vesile ile 98 seçimine kadar gider.

Kimse buna bir anlam verememiştir…

**

Demirel'in vefat ettiği gün KKTC meclisine gitmiş ve "Babam gibiydi… Bana öyle davranırdı" diyen Serdar Denktaş'tan bir dizi anısını dinlemiştim. Gazetemiz Kıbrıs Postası'na da yansıyan Denktaş'ın anılarına göre Demirel, hem aile hem de kendisi için çok özeldi.

Hatta merhum Denktaş'ın kabrini ziyaret etmek için geçtiğimiz yıl adaya geldiğinde Serdar Denktaş, Eğitim Bakanı Arabacıoğlu'nun istifası sonrası köklü kabine değişimini de Demirel'e danışmış.

Aynı zamanda 2015 Cumhurbaşkanlığı seçiminde neden aday olmadığını da soran Demirel'in Serdar Bey'e nasihati ise gerçekten de tarihi: "Ankara'yı ziyaret etmiyorsun. Bu hususta değiş. Kendini tanıt. Bu senin en büyük eksikliğin…"

**

Serdar Denktaş'ın Demirel'le duygu dolu anılarını geçtiğimiz gün huşû ile dinlerken çok bekledim gözlerinin içine bakarak Demirel'in ünlü UBP-DP koalisyonuna telefonlu müdahalesini anlatmasını…

Ancak Denktaş anlatmadı.

Ne de olsa bu durum, "Alo Ben Beşir"den de beter bir şeydi.

Demek ki 'Babalı' yıllarda Serdar Denktaş'ın Türkiye ile ilişkiler bambaşka…

Ne yapalım bu da "benim Demirel'le anım" olsun.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.