Ada'da sıkı 'bayram' trafiği

Yayın Tarihi: 17/07/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

"Bayramda yerel ve uluslararası aktivitenin arttığı gözlemleniyor. Olmaz denen koalisyon modeli, 'bayram şekeri' tadında yeniyor. AB Komisyonu Başkanı Juncker adada ve AB için prestij atamalar yaptı. İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond İsrail'de kameralar önünde Netanyahu ile İran konusunda tartıştıktan sonra Kıbrıs'a geldi... Erdoğan da 20 Temmuz için geliyor"

Ada, hicrî 10'uncu ay Şevval'in ilk üç günü olan Ramazan bayramı boyu, hareketli… Sonrasında da trafik sürecek.

Kelime manası 'kuru sıcak' demek olan Ramazan'ın (ramad) bitişi ile bayramda, Kıbrıs'ta yerel ve uluslararası aktivitenin arttığı gözlemleniyor… Beklenen sükûnetin aksine herkes bagajlarıyla 'bayramlaşmaya' geliyor.

AB Komisyonu Başkanı Juncker Kıbrıs'ta… İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond da -doğrulanmasa da- arkasından indi iniyor… Erdoğan da 20 Temmuz için KKTC'ye gelecek.

**

Bayram trafiği, önce KKTC'de yeni koalisyon hükümetinin kuruluşuyla ısındı. Olmaz denen koalisyon modeli, bir 'bayram şekeri' tadında yeniyor. Kabine ilk iş olarak bugün bayramlaşıyor… Ortaklar koalisyonu 'bayramla' kutluyor. Bu bayram, yeni hükümet için de ilk, Cumhurbaşkanı Akıncı için de…

'Değişimin' sirâyet ettiği siyaset, baştan aşağı Sarayönü'de 'bayram' kokuyor…

**

AB, Yunanistan'da sandıkta Hayır, masada Evet diyen Çipras'a kök söktürmekle meşgul olduğu için AB Komisyonu Başkanı Juncker, Kıbrıs ziyaretini ertelemişti. SYRİZA'nın sistemi gerçekten de 'meşrûlaştırdığından' emin olduktan sonra Kıbrıs'a geldi.

Temsil ettiği blok, Yunanistan'da imzalanan son paketin hem iktidar hem de muhalefet tarafından aynı anda imzalanmasını isteyecek kadar rahat görünse de Kıbrıs'ta stresli… Zira AB'nin, sarsıldığı şu yıl ve aylarda becerebildiği tek şey Kıbrıs'ta müzakere masasına iskemle çekmeye teşebbüs etmek...

Juncker'in gündemi AB'nin Kıbrıs'ta müzakerelere katılımı… Liderlerle görüşen Juncker, Birlik münasebetiyle taraf olduğu Rum Meclisinde bir de konuşma yapacak.

Kıbrıs'ta transatlantik ABD-AB ekonomik ortaklığını temsil eden bir figür olarak Juncker, gelmişken Kıbrıs Sorununa AB'den atanacak ismi de netleştirdi. (Yoksa Juncker Pro-European kategoride miydi?)

AB Komisyonu Başkanı Barroso'nun Kişisel Temsilcisi Peter Van Nuffeli'i Kıbrıs'ta görevlendirdiğini açıklayan Juncker, (teknokrat değil, siyasi atama) olası referandumun AB'nin "birincil hukuku" şeklinde tescil edilip edilmeyeceği hakkında ne diyor? Hellim meselesi ve tesciline el koyuşu dışında, bu hususta laf ederse memnun oluruz.

'Hoş' gelen Juncker'e hayırlı bayramlar diler, ABD izin verdiği müddetçe dilediği filarmoniyi öttürebileceği konusunda bir kez daha rahat olmasını can-ı gönülden isteriz… Kıbrıs'ta yeni görevlendirmeyi ilan etmek için geldiği Luksenburglu Juncker'e Kıbrıs ziyareti sonrası AB-NATO ilişkilerini bozan esas dert 'Estonya' kadrajı içinde tatil tavsiye ederiz…

**

Juncker'i takiple İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond'ın da şu sıralarda gelmiş ve 'kendi toprakları' Ağrotur'ta geçtiğimiz gün yaşanan 'füze garâbeti' hakkında sual etmiş olması lazım… Zaten, İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond İsrail'de kameralar önünde Netanyahu ile İran konusunda tartıştıktan sonra Kıbrıs'a geldi... Tornado GR4 tipi savaş uçağının, üslere inişi sırasında 2 füzesinin piste düşmesi konusunda Hammond'ın olası Ortadoğu operasyonları için adada bir aksaklık olup olmadığına dair 'emin' ayrılması bekleniyor.

'Kıbrıs'ta garantörlük tartışılıyor, sessizsiniz?' diye sual edilirse Bakanın soruyu şimdilik 'anlamamazlıktan' gelmesi ihtimali var.

**

Ve 20 Temmuz'da Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk dış ziyareti sonrası 2'nci kez KKTC'ye gelmiş olacak. Cumhurbaşkanı Akıncı ile bu kez Kıbrıs'ta görüşmüş olacak. Erdoğan KKTC'de her an Akıncı'ya "kardeşim…" diye hitap edebilir…

Ayrıca 2011'de, Mersin-Alaköprü Barajı'nın temeli atılarak başlanan; KKTC'ye Su Temin Projesi'nde '20 Temmuz' hedefinin tutmadığı anlaşılıyor. İddiaya göre 'hava koşulları' nedeniyle yeni hedef Ağustos.

Ne de olsa projenin göbek adı: Barış Suyu… Demek ki gecikmiş sayılmaz.

Hareketli bayram kutlu olsun…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.