Program sendikaların da 'yıkılan itibarını' kurtarabilir

Yayın Tarihi: 03/08/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Demokrasi serüvenimiz içinde ilginç ve kritik bir tecrübe olacak olan CTP-UBP hükümetine "tarihî" diyoruz. Diyoruz çünkü yalnızca kuru bir "ilk" değil, aynı zamanda "hayatta olmaz, nolamaz" denen bir şey oluyor.

Zira iki parti tabanı hem karşılıklı 'düşmanlıkla' hem de besledikleri -o klasik söylemle- statükoyuyeşertip geliştirerek bugünlere geldi… Sağı ve Solu Kıbrıs sorunu özelinde aynı anda yıkan Ortak Açıklama (Sağ'da Tek Egemenlik; Sol'da hidrokarbonlu emperyalist çözüm) bir yana iç politikteCTP ve UBP, bir "son şans" olarak sahneye "ortaklıkla"çıkıyor…

Asılmisyonları ise, Siyaseti Kurtarmak.Ancak bizde siyasal aktörler, partilerle sınırlı değil.

Şu halde siyaseti tek başına partiler ve hükümet kurtaramaz.

Reis-i Cumhuru var. (Şimdilik sadece reform denen bir yasayı meclise iade etti. Bir de eski PGM müdürünü lafı gediğine oturtarak uğurladı)

Elçiliği var. (gerçi artık elçilik klasik Dışişleri geleneğine döndü. Halk arasında buna 'monşer geleneği'derler. Böylece Yardım Heyeti'nin aktörlüğü tam anlamıyla pekişti)

Bir de enfes sokak, meydan, meclis sahnelemeleri ve kamuoyu algısını basın yoluyla yönetmede marifetine erişilmez sendikalarımız var. (son sezonda gerçi yıldız tarım ve hayvancılar)

**

Ülkemiz sendikaları hakkında yapılan çalışmalar, sendikaların da itibarını en az siyasi partiler ve genel olarak 'siyaset kurumu'denen psikolojik aygıt kadar "yitirdiğini" ortaya koyuyor. Bunu sendikalar da 'bal' gibi biliyor…

2014 yılı sonu yayımlanan Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi'nin (CMIRS) anket-araştırma sonuçlarına göre muhalefet patileri 10 üzerinden 3,97; hükümet 4,07; bu ikisine rağmen sendikalar ise yalnızca 4,51 ile en düşük puanı almıştı…

Yani bu koalisyon hükümetiyle kurtulması icab eden sadece siyaset değil, sivil toplumu temsil ettiği iddia edilen ve etmesi de gereken sendikalar için de bir kurtuluş sınavı olacak…

Esasen siyasetin kurtuluşu başında işaret ettiğim gibi partilerin ötesindedir.

Büyük manzarada en rahatı Cumhurbaşkanı Akıncı gibi görünüyor…

**

Peki,iktidar erkini; tavrı, yaklaşımı, grev ve eylemleriyle 'algıyı yönetme kabiliyeti' bakımından daima şekillendiren sendika liderleri, Talat'ın 'hayâlimdi' dediği CTP-BG\UBP hükümeti karşısında siyasetçiler kadar "yerlerde sürünen" imajlarını toparlamak için ne yapacaklar?

Hükümette ışık var, ya da yok. Sendikalarımızda var mı?

İşte dün Pazar Pazar bu sorunun peşinden gittim ve meşhur sendika liderlerini aradım.

Acaba hükümet programı hakkındaki derli toplu görüşleri alt alta konduğunda nasıl görünüyordu merak ettim.

Genel olarak hükümet programına şimdiden duyulan güvenin âdeta 'saflık' olacağına işaret eden sendika Başkanları, kimi zaman hükümet programına dair '-CekCak' yorumu yaptı.

Kimi hükümet programıyla ilişkili söz konusu bakanları beğenmedi…

Görüştüğüm Sayın Latifoğlu, Felek, Kaptan, Cesurer,Elcil ve daha evvel programa ilişkin görüşünü yazılı olarak yapan Bıçaklı, takvimlemeye rağmen hükümet programında yazılana değil, herkes gibi yapılana bakacak…

En dikkat çekici eleştiri bence yolsuzluklara ilişkin… Zira siyaset geriye dönük bu işi üsteleyebilse altını doldurmadan imajını doğrudan toparlar. Ama deniyor ki, hırsız hırsızı nasıl yakalayacak?

Bir de en ziyade 'özerkleşme' vaadine karşı inanç zayıf görünüyor sendikalarda..

**

Ülke siyasetinin en geniş tabanlı 'hükümetine karşı' içten içe hazırlanıyorlar sendikalarımız ama evvela liderlerini değiştirseler, vitrinlerini de yenilenseler iyi olur. Zira artık neredeyse görüşlerini aktarış biçimleri bakımından bile ezber ettik.

Siyaset bunu becerememiş, sendikalar neden yapsın deniyorsa eğer, bu anlamda Dev-İş'te kısmen yükselen trende dikkat çekmek isterim.

Hükümet 'geniş tabanıyla' anayasayı değiştirebilecek kudrette. En önemli avantajı sayısal gücü… Bu demektir ki sendikaların sesi de çok çıkacak!

Sendikalar iyi oturur, değerlendirirler ise geçersiz hükmündeki fiili tavırlarını sağduyu ile tertiplerler ise, hükümet programını siyaset kadar yıkılmış itibarları lehine akıllıca değerlendirebilirler.

Farkında değiller, bu program onları da kurtarabilir!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.