'Ganimet' hukukunda 'Allah'ın Hakkı' ve Mülkiyet

Yayın Tarihi: 20/08/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

"Mülkiyette yolun başındayız"

CB Akıncı, 3 Ağustos

Kıbrıs Sorununa ilişkin en önemli 'gazetecilik' problemlerinden biri de 'kamu yararının ne olduğu' hakkında belirsizliktir. Nitekim kitabında yazdığına göre basın, 'kamu yararı' gözetmek durumundadır. Şu halde coğrafyamızdaki mal-mülkün yüzde 70'inden fazlasının Rumlara ait olduğu gerçeği ortada iken kuzeyde 'kamu yararı' gazeteciliği, acaba Mülkiyet nezdinde nedir?

İşte bize mahsus bir paradoks…

Çözüm dediğimiz şey, referandum mührü sonrası çalışacak bir komisyon içinde ünlü 'İade, Takas ve Tazminat' usulleri aracılığı ile adâletin, 'mülkün temeli' kapsamında halli demek değil mi?

Şu halde kamu yararı adına ne söylemek gerektir?

"Toprağı" anladık da gökten zembille inmiş "bir evi" savunmak da nedir!

Kamu yararı, kuzeyde savaş sonrası fiili ateşkes altında siyasi rant ve oy devşirme sistemi içinde 40 yıldır üleşilen evleri, arazileri, yatırımları ve tamamen bireysel konfora hizmet etsin diye Akdeniz'e nâzır serin havuzları kâh hukuk dışı, kâh AİHM referansıyla savunmak mı demektir?

Bilahir bu 'teorik' tartışmaya çok değineceğimizden şimdilik "mülkiyet nedir, toprak ne değildir?" konularına kısmen temasta kararlıyız. Zira anlaşılıyor ki her ne kadar bu iki konu birbiriyle alakadar idi ise de farklı şeylerdir.

**

Konuşulanlar ekseriyetle 'mülkiyetten' ziyade 'toprak' lakırdılarına benziyor. Evvelâ -aklımız başımızda ise eğer- bir anlaşalım: Problem, Güney'de malı olup burada muâdilini (o ne demekse) alan da değil herhâlde değil mi?

Peki, sorun nedir?

Bir: 74 öncesi Güney'de "hiç" mülkü olmayıp Kuzey'de şimdi olanda.

İki: …Güney'de "çok" mülkü olup sonrası Kuzeyde "az" olanda.

Üç: …Güney'de mülkü "az" olup, sonrası Kuzeyde "bol" olanda.

Dört: ! Dört var mı?

2014 Şubat'ta KKTC'de Sağ'ın imzalayıp cümle partilerin arkasında durduğu Ortak Metnin ruhuna göre yok!

Demek ki biz Mülkiyeti, siyasal yaşantımızda da manası pek geniş olan 'Ganimet', 'Ganimet Düzeni' gibi kavramları anmadan konuşamayız. Takdir edersiniz ki bu, affedilmez bir 'vefasızlık' olur.

**

Peki, nedir "ganimet" diye diye siyaseten de anlatılmak istenen?

Köküne gidelim: Ganimet kelimesi dini literatürdendir…

Arap-Türk-İslam örfünde açık denizde bulunan her şey savaş durumu dışında dahi ganimettendir. -Kelime bu literatürden diye yazıyorum- İslam âlimlerinin ganimetten anladıkları mana, mağlup edilen kâfirlerden harpte zapt edilen silahlar, binek hayvanât, köleler ve bütün diğer emvâl-i menkûledir…

Mesela muharebede bir düşmanı öldüren onun üzerinde bulunan bütün teçhizatı alabilir. Atlılar, piyadelerin aldıklarının üç misli fazla hak talep edebilir… Ganimetin "beşte dördünün" bizzat savaşa girmiş olsun\olmasın, muharebede hâzır olan askerler arasında taksim edilmesi icap eder…

Dine göre geriye kalan pay kimsenin değildir.

Allah'ındır!

"Ganimet" İslam tarihinde ilk kez Bedir Savaşı'nda kaybolan bir 'kadife örtüyle' ilgili yeni bir boyut kazanır. "Ganimet Yolsuzluğu" iddiaları nedeniyle bu konuda "yaptırım" düzenleyen bazı âyetler iner. Yani Ganimet, öyle alalade bir şey değil, prensipleri olan, ciddi bir düzenlemeyi ifade eden İslam hukukuna ait bir terimdir.

Bu literatürden konuşursak eğer, adanın Kuzeyinde ganimetin beşte biri demek olan "Allah'ın hakkı" da artık kalmış değildir…

Madem ganimetçiyiz bu Allah'ın hakkı nerededir?

İşte uluslararası hukuk, 74 sonrası adanın Kuzeyinde olup biteni masum ve haktan "Ganimet" değil, daha ziyade hukuktaki "talan-yağma" kategorisinde görür.

(Ek bilgi: Osmanlı, adayı fethedip 14 yy katedralini Selimiye Camiine dönüştürmeden önce mülkün fâhiş parasını Kiliseye ödemiştir)

Velhasıl; bugün "Ganimet Düzeni" denen şeyin tamamından anlaşılan yekûn şeyin, Kuzeyde insanımızın 'ahlakını' da bozduğu âşikarken; şimdi konuşulması gereken asıl mevzunun, Kuzey referandum sonrası yatırım çekecekse eğer mülkiyet düzenlemesinin Annan Planı'nda (o günkü çözüm sonrası) ön-görüldüğü gibi 10 yıl sürme-mesi gerektiği hakkında bir uyarıyı kime yapacağız?

(Kamu yararı adına yanıt bekleniyor…)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.