Yeni kabinenin Kıbrıs'la alâkadarları

Yayın Tarihi: 01/09/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

18 ilde 100 Bin oy fazla almak üzere konsantre olan AK Parti, Erdoğan-sız gireceği 2'inci seçime çalışadursun biz, Türkiye'de bir süredir zaten paslanmış olan Kürt-Çözüm Sürecinin buzdolabına konuşu ve hala 'değişimi' vadettiği berraklaşmayan bir AK Parti ile 1 Kasım'a kadar görev yapacak geçici seçim kabinesinin Kıbrıs'ı da alakadar eden isimleri, bakanlarına değinelim…

**

Bunların başında kabinedeki görevini koruyan Orman-Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu geliyor… Çünkü güncel politikte 'Asrın Projesi', MGK raporlarında ise verdiği ilham 'Barış Suyu' olan ve Kıbrıs'ta 'çözümü tetiklemesi bakımından' anlamı, 'stratejik su' kapsamını da aşan mâhiyetiyle KKTC'ye Su Temin Projesi'nin başında O duruyor… Denizdeki 66 Km'lik boru hattının son parçası Kıbrıs açıklarında geçtiğimiz haftalarda Bakan Eroğlu'nun katılımıyla takılmıştı.

Suyun KKTC'ye ve ilk olarak Lefkoşa'ya ulaşması Türkiye'deki bu geçici kabineye nasip olabilir… Su, Kasım ayına kadar buraya varabilir… Veysel Eroğlu bizi, doğrudan ilgilendiriyor. (KKTC'de suyu, hükümetteki Sağ ve Sol ortak karşılayacak)

**

Popüler kontenjanda ise, haliyle babası Kıbrıs asıllı olan ve Türk Milliyetçiliğinin Ziya Gökalp'ten sonra bir tür "pratisyeni" kabul olunan rahmetli Alparslan Türkeş'in âdeta bir "Truva atı" misâli geçici kabinede kabul ettiği görev nedeniyle MHP'yi parçalayan şöhretiyle oğul Tuğrul Türkeş var… (Kıbrıs'ın merhum Denktaş'la birlikte dolaylı olarak iki adet 'Turancı' çıkarması da bu coğrafyaya fazla gelen bir şeydir)

Hükümette 1 Kasım'a kadar (ki hükümetin kurulması da yarım ay alır) Kıbrıs ve Kıbrıs İşleri, görevi 'emekli' Arınç'tan devralan ve şu sıralar MHP'den kovulmak istenen Başbakan Yardımcısı Türkeş'ten sorulacak!

Kıbrıs Türk medyasının geçtiğimiz aylarda gözünden kaçtığı üzere Türkeş, MHP Gurup toplantılarının birinde -en son Kıbrıs'a ilişkin- bir çıkış yapmış; babasının Kıbrıslı olduğunu hatırlatmış ve Maraş hakkında "kimin malını kime veriyorsunuz!" şeklinde sert çıkışmıştı.

Yalnız entelektüel birikimi nedeniyle MHP'de dikkat çekmesi nedeniyle değil, partisine çektiği bu son restle de MHP'de liderliğe oynadığı anlaşılan Türkeş'e -kendisini yeni Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu zannederek- rahatsızlık duyduğu KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'ya fazla bulaşmamasını, bunun yerine 1 Kasım'a kadar merhum babasının Lefkoşa'da doğduğu perişan evi restore etmeyi başarmakla yetinebilmesini tavsiye ederiz.

**

Bizi, HDP'nin kaptığı -MGK'ya girme niteliği olmayan- iki Bakanlığından biri olan AB Bakanlığı da ilgilendirir. Çünkü AB, Kıbrıs'ta yürütülen müzakere masasındaki rollerini Akıncı'nın seçilişi ile artırmış ve bu durum, geleneksel müzakere tarihi bakımından eleştirilere açık hale gelmiştir. HDP'li AB Bakanı Ali Haydar Konca'nın Türkiye'nin Avrupa'da yıkılan imajını 'toplaması' beklenecek ama bana göre aksi pratiğe dökülecektir.

Rusya'dan başka Yunanistan'da başka şamar yiyen AB'nin Türkiye'yi ilgilendiren el attığı son ve tek şey, Kıbrıs Sorununun çözümü ve olası referandum sonrası bir AB ülkesi olarak kurulacak federatif devlet olacaktır. Yeni Bakanın bu manada söyledikleri bize değilse de torunları için bir hâtıra teşkil edebilir. Konca'nın görev süresi dolmadan Kıbrıs'a uğrayacağı kanaatindeyim.

**

Son ve en kritik olarak müsteşarlıktan Dışişleri Bakanlığına Feridun Sinirlioğlu…

Malumdur ki Egemen Bağış'ın bıraktığı boşluk nedeniyle önce AB sonra Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Mevlüt Çavuşoğlu hiçbir zaman direksiyonda olmadı. Hâriciye'yi tamamen Müsteşar Sinirlioğlu idare etti.

Sinirlioğlu, Kıbrıs'ta Ortak Açıklama'lı yeni konjonktürü –Davutoğlu ile birlikte- en iyi bilen isimdir.

Batı uzlaşısı sonrası İran'ın gücünü bölgede artırmasını Türkiye ve İsrail için 'sorun' şeklinde niteleyen İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold, geçtiğimiz hafta verdiği bir mülâkatında 'çok uzak olmayan bir gelecekte Türkiye ile İsrail'in ilişkileri yeniden kurmanın bir yolunu bulacağından umutlu olduğunu' söylemişti…

Velhasıl İsrail-Türkiye ilişkileri nezdinde Kıbrıs'ta çözüm, Sinirlioğlu'nun bir süredir takip ettiği asıl ajanda.

Ve olacak…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.