Alman Bakan da 'kıskançlık' mağduru!

Yayın Tarihi: 20/11/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Britanya Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Kıbrıs'a Kerry ile birlikte gelecekti ama dün yalnız geldi...

Ada ziyaretinde liderlerin Mülkiyet, Toprak ve Garantiler konusunda cesur öneriler geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Hammond, uluslararası terör koalisyonuna karşı meşgul biri olan (!) Kerry ile gelebilmek konusunda anladığımız kadarıyla hüsn-ü niyetini koruyor.

Ama son haftanın Kıbrıs'taki asıl misafiri, aynı zamanda ziyareti akşamı bir krize de neden olan Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier.

Kıbrıs'ta çözüm sürecine destek vermek için gelen Steinmeier esasen Fransa'da Hollande ile statta dostluk maçını izliyordu. IŞİD'in bir hedefi olarak bombalar ardı ardına patlayınca 150 metre ötedeki Steinmeier -48 saat sonra- bir manada Kıbrıs'a canını kurtardı da geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı Alman Bakanla görüştü ama Almanya Büyükelçiliği'nin Alman Dışişleri Bakanı onuruna Ara Bölgede verdiği akşam yemeğine katılmadı.

Kuzeydeki Saray'da bazıları 'illa da gidelim illa da…' diye ısrar ettiği halde sebebi açıklandı: "Cumhurbaşkanımız, Ara Bölge'de yapılan ve iki tarafı bir araya getirmeyi amaçlayan bu etkinlikte taraflardan birinin 'Cumhurbaşkanı' (Anastasiadis), diğerinin de 'Toplum Lideri' (Akıncı) olarak anılacağı şeklinde verilen bilgi ışığında etkinliğe katılmamaya karar vermiştir."

**

Ve fakat ne Alman Bakan ne de Alman Büyükelçiliği oralı olmadı. Sonrasında da olmadı! Umursamadı… Çünkü 'dalga' geçiyorlar!

Tıpkı AB'nin tanıdığı Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Harmancı'ya AB'nin üst düzey bürokratlarının geçtiğimiz haftalarda yaptığı gibi! (O daha da beter bir skandaldır)

Bu bariz olduğu halde ne var ki bizden, Kuzey'den bazıları Protokol Müdürleri ne için vardır bilmediklerinden bu konuda Cumhurbaşkanı Akıncı'yı suçlamaya kalktı.

'Akıncı kapris yaptı' diyenler dahi oldu…

Anastasiadis'in tam da hesap ettiği üzere Rum siyasi partiler gibi Akıncı'yı kınayarak konuşanlar ve yazanlar hem belli ki konuyu bilmiyor hem de uzaktan seyretmek konusunda da usta değiller.

Kıbrıs'ın Güney ve Kuzeyinde seçilmiş Cumhurbaşkanları, herhangi bir yerde bir araya geldiklerinde sıfatları 'toplum lideridir'…

Bu nedenle zaten Güney'deki başkan Kuzey'e; Kuzey'deki Cumhurbaşkanı da Güney'deki saraylarda buluşmaz… Hatta dışarıda da bu nedenle buluşmalar tercih edilmez.

Üstelik Ara Bölge'de maksimum unvan 'toplum lideri'dir.

Kıbrıs Sorunu dizinine giren –Ortak Metin dâhil- tüm evrakta da böyle yazar.

Yani her hâlükârda iki lider görüşüyorsa 'toplum lideri'dirler.

**

Özetle AB katalizörü Almanya, Kıbrıs'ta süren müzakerelere destek vermek için geldiği adada aksine sebep oldu.

Skandal hakkında –aralarında hızla elenmeye müsait- birkaç senaryom var.

Ya Alman Büyükelçilik yetkilileri hata etti ve bir gafa imza attı. (ki bu ihtimale inanmak saflık olur. Zaten Cumhurbaşkanı yemeğe katılmayış nedenini izah ettiği açıklamasında "dikkat edilmesi gerektiği önceden Alman Eliçiliği'ne iletildiği halde, buna tatminkâr bir yanıt alınamamıştır" diyor)

Yahut Alman Dışişleri Bakanı bizzat müzakere masasına AB'nin çektiği iskemleden memnun olmadığı için Türk tarafına mesaj vermek istedi ve bu konuda Alman Elçiliğinin bilgi notlarına itibarla kasten böyle bir hitapla davet etti.

Ya da Anastasiadis bizzat ve sonuna kadar takipçisi olarak böyle istedi ve elçilik de işine geldiğinden böyle davrandı.

**

Bunlardan biri olmak zorunda, çünkü başka ihtimal yok!

Benim görebildiğim bu konuda en masum kişinin konuk Bakan Steinmeier olduğu yönünde… Belli ki o da bu konuda 'kıskanç' Anastasiadis mağduru!

Tıpkı Akıncı gibi!

Bunun böyle olduğu sessizliğinden ve meseleye izahat getirmeyişinden ve Akıncı'nın Rum siyasilerce kınanışına şerh düşmeyişinden belli!

**

CTP Dış İlişkiler Sekreteri Muhittin Özsağlam, Ara Bölge'de yıllardır Slovakya elçiliği bünyesinde yapılan boş sohbeti, kendisine yapılan hadsizlik karşısında terk ettiğinde tüm siyasiler ile yorumcular O'nun yanındaydı…

Akıncı'nın yanında olmak bu kadar mı zor. Üstelik mesele burada çok daha net!

Akıncı'ya karşı bu kadar mı potansiyel bir nefret içinde bazı 'çözüm' güçleri…

İnsan hayret ediyor…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.