Hasan Karakaya'nın Kıbrıs'ı

Yayın Tarihi: 04/01/16 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Meftûnu bilir ki #Karantina,hatırâtı olan "ölüleri" uğurlamayı sever…

Gazetesi Vakit, Akit ve sonradan Yeni Akit öteden beri Kıbrıslı Türklere çok acı ve rencide edici haber ve başlıklarına imza attı…

Kâhir ekseriyeti insafsızdı.

Oysa şaşırtıcıdır ama merhum Hasan Karakaya Egelidir.

Ne var ki bir ağaç vesilesi ile iç Batı Anadolu'nun yegâne "yozluk ve kadim yobazlığı" ile mücadele eden ünlü "Manisa Tarzanı"nın efsaneleştiği Manisa-Salih'li doğumludur.

Herşeye rağmen vefatı ardından O, yâdına muhakkak değer 1953 model yarım asırlık bir "karanlık Türkiye" efsanesi…

İlla ki İmam-Hatip Lisesi okumak dilediği halde okuyamayan, bunun yerine Gazetecilik Okulu mezunu "klasik" anlamda bir gazeteci…

Ve pek çok 'klasikte' gözlemlendiği üzere Karakaya da muhalefetteyken arslan kesilen, iktidarda iken ise O'nu 'dönüştürme' gâilesi gütmeyen "tipik muhafazakâr aydın" zümredendir.

Yani Karakaya'nın 'dünya görüşünü icra ediş biçiminde' kendisine Ahmed Bedevî diyen hemşerisi Manisa Tarzanı'nın bedel ödeyen sektesiz'erdemi' yoktur.

Bu zümreden olmak da ama 'bir şey'dir.

Hiçbir "tavrı" olmayanlar bilmelidir ki bu da bir 'tercih'tir.

**

Karakaya, öğrencilik yıllarında fevkalade edebi yazıları ile bilinirmiş. 'Halkçılık' adına sanatlı üslubu terk ettiğini de daha sonra ifade etmiş ve 'küfürlü' seremoniye geçmiş.

"Karakaya tipi" muhafazakâr gazeteciliğin en büyük talihsizliği "iktidara" gelmesi oldu…

TopyekûnmuhafazakârlarTürkiye'de 'muhalefeti' unuttu.

Unutturuldu.

Karakaya'da bunu alenîyapmamış, 'müraccah' demiştir.

O'nu yakînen tanıyanbeyaz çoraplı kardeşleri, 'abileri' hakkında yazılarına aldanmamak gerektiğini, bir karıncayı dahi incitmeyecek derecede naif biri olduğunu öteden beri söyler… Doğrusu bütün 'ciddi yazarlar' da bilindik ahval budur.

O'nun geleneksel ve post darbeler döneminde "bir itfaiyeci" olduğu, bu nedenle kariyeri boyunca 'stilde patlama' yaşadığısöylenir.

Böyle birinin 'sonradan iktidardan' hiç ama hiç rahatsızlık duymaması, hiç uyarmaması, hep memnun oluşu şaşırtıcıdır.

**

Dedim ya gazetesi, Kıbrıslı Türkleri rencide eden çok işler yaptı.

Abartılı kâhir ekseriyeti de insafsızdı…

Bunun örneği çok.

Son aylarda "Lefke'de ezan yasağımız" meselesini uzun süre sürgüt eden ve Kıbrıs sorununda çözüm çabaları demek olan müzakere sürecini daima "dinamit" tadında işleyen Yeni Akit'in Karakaya yönetiminde KKTC medyası üzerinden taşıdığı son haber ise "KKTC'de FETÖ Serbest" başlıklı gazetemiz Kıbrıs Postası manşeti oldu…

Merhum Karakaya ile yaklaşık üç yıl evvel, 30 Nisan 2013'te gece vakti telefonlaştığımı ve o günlerde çalıştığım gazetenin manşetini Karakaya'nın sözleri nedeniyle son dakika değiştirttiğimi anımsıyorum…

Mevzu, şimdi Demokrat Parti'nin Genel Sekreteri olan dönemin UBP Milletvekili Hasan Taçoy'un Yeni Akit'te yayımlanmış 'fecaat' sözleriydi…

Tacoy'un Yeni Akitte çıkan ifadeleri o yıl KKTC web medyasında da yıl boyu en çok okunan haber oldu.

"KKTC Meclisi'nde oruç tutan sayısı 3-4'ü geçmez. Çocuklar dinden habersiz. Türkiye Kıbrıs'ı çok serbest bıraktı. Parayı verdi, karışmadı" ifadeleri yayımlanan Taçoy, Türkiye'yi Kıbrıs'ta "manevi cihada" davet eden sözlerinin birçoğunun yanlış anlaşılarak yansıtıldığını ve/veya çarpıtıldığını kaydederek yalanlamıştı.

Ağır tepkiler alan Taçoy, meseleyi kendince izah etmek için birkaç televizyon yayınına hem bizzat hem de telefonla katılmak durumunda kalmıştı.

Vekil Taçoy'un 'yalanlaması' üzerine ulaşmıştım Karakaya'ya…

Gülümseyen ve 22 yaşından beri Yazı İşleri Müdürlüğü yapan ses netti karşımda: "Atla gel evlâdım. Çay içeriz… Elimizde ses kaydı da var. Haberimizin kelimesi kelimesine arkasındayız. Gazetenizde de bu ifadelerimi yazabilirsin"…

Endişeye mahal yok: merhumun davetine icabetle gidip çayını içseydim de şimdi bunları yazardım.

**

Son söz;

Âhir ömründe 'kötek' diye "o tekmeyi" savunmasaydı efsaneydi...

Ama el-ân değil…

Yine deirtihal-i dâr-ı bekâettiği toprakta bir hikmet vardır, derim.

Allah rahmet eylesin…

Taksiratını affetsin.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.