İHA, 5. Madde ufkunda çakıldı

Yayın Tarihi: 11/01/16 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Yaklaşık 10-12 gün önce KKTC'nin Esentepe, Tatlısu bölgesinde denizin 5 mil açıklarında İnsansız bir Hava Aracı'nın (İHA) bulunduğu basına yansıdı.

Bölgede bir vatandaş tarafından fark edilerek görüntülendiği ifade edilen IHA'nın KKTC karasularına düştüğü, batık bir belediyemizin vinci ile çekildiği belirtilerek-muhtemelen de düştükten bir süre sonra- basılı resmi ile yayımlandı.

Üzerinde 5 adet yüksek çözünürlüklü kameranın bulunduğu da kaydedilen insansız hava aracı hakkında Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, İHA'nın çok önceden denize düştüğü ve akıntı nedeniyle KKTC kıyılarına sürüklenmiş olduğunun değerlendirildiğini açıkladı…

Hangi devlete ait olduğunun tespit edilemediğinin belirtildiği aynı açıklamaya göre halkın güvenliğini tehdit edecek bir durum söz konusu değil.

Bilahir basına denize çakılı ve dalgalar arasındaki fotoğrafları ile yansıyan İHA'nın, İran tarafından geliştirilen Shahed-123'e çok benzemesi ile dikkat çektiği yansıdı.

Öyle ise çift dikey stablizeliİHA'nın taktik sınıfta olduğu; burnundaki kamera sistemi ile çektiği görüntüleri uydu üzerinden merkeze ilettiği; havada 8 saat kalabildiği; bir üst sınıfının ise MALE olarak adlandırılan orta irtifada görev yapabilen -yani 30 bin feet (10 bin metreye) kadar- çıkabilen "Shahed 128"model olabileceğigibi analizler yazıldı…

Ayrıca yine yazılı basında bazı askeri kaynakların ifade ettiğine göreİHA'nın Suriye veya bölgede Suriye Ordusu ile operasyon yapan Devrim Muhafızlarına ait olabileceğinin de değerlendirildiği ifade edildi.

KKTC basınında da hem yazılı hem görsel hafta boyu bol bol yorum yapıldı…

Bir "yalanın" yalan olduğu, "doğru" olmadığının tespit edilmesiyle ancak anlaşılması misali istihbarat peşinde dolanan İHA da düşmeseydi bilinmeyecekti…

**

Nispeten eskimiş haberi neden hatırlattığımız ve neden hâlâ bir şey söylemediğimiz sorulabilir!

Söyleyeceğimiz şudur: Böyle "sineklere" takılmayın!

Şaşırarak, şaşırtmayın…

Çünkü uçakların İkiz Kule'lere çakıldığı 11 Eylül 2001'in ertesi günündeNATO karar mekanizmasının en yüksek organı Kuzey Atlantik Konseyi, saldırının Amerika Birleşik Devletleri dışından yönlendirildiğinin belirlenmesi ile İttifak'ın kurucu yasası, Washington Antlaşması'nın en önemli maddesi olan 5. Madde kapsamında ele alınacağına karar vermiştir…

Yani 11 Eylül, NATO tarihinde ilk kez 5. maddenin uygulanmasına neden olmuştur ve o gün bugündür "taahhüt maddesi" kapsamında içinde bulunduğumuz suların tamamı fiilen "savaş bölgesi" ilan edilmiştir. İttifak'ın İSAF gibi operasyonlar ile Libya'da uçuşa kapalı bölge dışında etkin kullanılmadığı belirtilir ve sözde bu madde 'geçersiz'dir.

Oysa ada, süren "çözümsüzlük" hali nedeniyle içte zaten hukuken savaş alanıolması yetmediği gibi Ortadoğu ile tüm Akdeniz suları da öteden beri geçerliliği süren 5. Madde nedeniyle "savaş arenası"dır.

Beş gözlü zavallı "sineğe" düştü ve sürüklendi diye takılmayın…

Çünkü Kıbrıs, zaten bir ada olarak "Ortadoğu kulağı"dır.

Bölünmüşlüğü ile -daha da makbul- tam olarak denize demirli bir IHA'dır.

Zira Ada'da var olan İngiliz üslerinden sonra tüm Dünyayı dinleyen Echelon dinleme sistemleri için Kıbrıs, cihanda bilinen 3 makbul yerden biridir…

Yani 'yansıma kalitesi ile hava, düşen milliyeti belirsiz İHA'ya rağmenfezâda mis gibidir...

Kıbrıs, milyarlarca dolarlık yatırımlarla yapılan uydu sistemlerinden dahi başarılı olan Echelon (Büyük Kulak) sisteminin, Kuzey Avustralya ve Pasifik Okyanusu'ndaki takım adalarla birlikte (aynı iyonosfer kalitesi nedeniyle) en iyi işlediği dünyadaki 3'üncü yerdir…

Üstelik Ada, Arap Baharının Suriye'ye toslaması ile ucu bucağı kestirilemeyen vekaleten savaş topraklarına yakınlığı ve yeni bölgesel egemenlik karmaşası nedeniyle daha da değerlidir. Müttefikliklerin Suriye'de uyguladığı da bir nevi bu 5. Maddedir fakat bu kez işin içinde oyun bozucu olarak Rusya da vardır.

Hukuken ve fiilen; yatay ve dikey savaş bölgesi içinde hasb-el kader var olduk diye ne böbürlenelim ne de mızmızlanalım.

Doğrusu, semâ yönünde iyi bir selfienin pozunuzu daima vermeye bakalım, derim.

KKTC karasularında bulunan IHA hakkında 'edebiyat' yapan zevat için yeniden vurgulamak icab ediyor: Ada, topyekun bir İHA'dır ve denizi ile birlikte hukuku da külliyen "savaş alanı"dır.

Yani evet, halkın güvenliğini tehdit eden bir şey yok.

Halk ve halklarla ilgili herhangi bir durum söz konusu değil.

Fiilen işleyen kolektif savaşın 5. Maddesine göre "düşmanın belirsizliği" devam ediyor…!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.