Dış politika hunisi ve Musul

Yayın Tarihi: 18/10/16 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Son 52 saattir hem Suriye hem de Irak cephesinde sıcak askerî saatler yaşanıyor ve uluslararası dış politikanın gündemi, herhangi bir haritada da müşahede edilebileceği gibi- içinde bulunduğumuz coğrafyanın merkezi olan Musul.

Destek vermek amacıyla Fransa'ya ait Avrupa'nın en büyük uçak gemisi olan Charles De Gaulle, Limasol Limanı'na demirledi ama başlayan büyük Musul Operasyonu bizim umurumuz değil…

Çünkü adanın kuzeyinde bize göre cihan Kıbrıs Sorunu ile ilgileniyor.

Dünya petrol rezervleri kataloğunda Musul gibi "number 4" olsaydık belki yüzümüze bir bakan bulurduk.

Ne var ki denizlerinde onlarca savaş gemisinin cirit attığı kırk yerden boru çekip, geldiği ihtilaflı kırk parselde de siyaseti dizayn etmek şimdilik dünyanın pek ilgilenip umursadığı bir şey değil.

Kaderimiz "şimdilik" sonsuz âhenkle tekrara müsait görünüyor.

Mazide Osmanlı Devleti'ne bağlı Musul Vilayeti'nin toprak sorunu, sözde Arap Baharı ile Suriye karmaşasına dönüşmüş ve "arı kovanı" IŞİD ile birlikte bambaşka bir şekle bürünmüştü.

ve IŞİD, Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u dünyanın gözünün içine baka baka Haziran 2014'te ele geçirdi.

Suriye'de Musul'un akıbeti ile Halep kontrolünün kimde olacağı başından itibaren tüm taraflar için kritik. Başlayan uluslararası operasyonla birlikte dünya istihbarat merkezleri Musul'daki kilit "Ninova"dan haber bekliyor.

Kördüğüm, şehrin İŞİD'ten kurtarılmasından ziyade sonrasında nasıl bir yönetimin olacağı, hangi aktörlerin nereleri kontrol edeceği ve bundan da önemlisi dünyanın ilk beşte yer alan büyük petrol rezervlerinin nasıl taksim edileceği ekseninde şekilleniyor.

Halep düşse bile savaş bitmez diyenler haklı görünüyor.

Musul'a ilişkin denklem ve kördüğüm daha da karışacak.

Şu sıralar tüm askeri hikâyenin döndüğü bölgede yapılmış olan ünlü Mercidabık savaşı sonrası Hilafetin Türklerin eline geçtiği Osmanlı Hanedanı gitti gideli kategorik Batının coğrafyadaki "kanlı planları" durmuyor.

Obama yönetimi başından bu yana Ortadoğu'ya yönelik izlediği "belirsiz tohumları atmak" politikasını giderayak da Musul Operasyonu ile pekiştirdi. Öyle ki aynı sahada CIA ile Pentagon bürokrasisi farklı vekâletlere imza atıyor.

Üstelik bunu G-20 ile Dünya Enerji Zirvesi arası bir kronolojide "darbe attığı" Türkiye'yi dışlayarak yapmaya gayret ediyor.

Her an ve zaman karşı istihbarat taktikleri içinde yıkılmaya müsait "İran uzlaşısı" dışında Dış politikada övündüğü her hangi bir şey olmayan "Demokrat Obama" yönetimi, IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk'un lisanında "Musul'u Özgürleştirme Operasyonu" dediği uluslararası girişimle giderayak IŞİD'e karşı zafer hikâyesi peşinde…

Nitekim pes etmeyen Trump'çılar Kasım'a değin "son dakika" Clington'a ilişkin yeni sızıntılar bekliyor.

Esas resim, Suriye konusunda sayısız yapılan uluslararası toplantılar ardından neticesi yine çıkmayan son Lozan Konferansı öncesi Kerry'in sızan ses kaydında da açıkça seyredilebiliyor.

**

Türkiye'nin iç gündemi 15 Temmuz Transatlantik darbesi ardından ilan edilen ve bir yılı aşması beklenen OHAL ve kapsamı…

Genel ve Özel güvenlik stratejileri…

Dış politikada da IŞİD'e yönelik 'en zorlusu olacak' denen Musul operasyonu konusunda B ve C planları…

Hem operasyon da hem de masada olma gayreti…

Fırat Kalkanı'nın ikinci ayında Fırat'ın yakaları, YPG\PYD tehdidi, Sınır güvenliği ve Musul operasyonu ile olası yeni göç dalgası.

Ve de derinleşen Rusya ile ilişkiler…

Kıbrıs ve Sorunu etrafı şimdiye değin görülmemiş bir surette güvenlik politikaları kokuyor.

Türkiye'nin de canı fazlasıyla sıkkın.

OHAL'den, süren Transatlantik darbeden, Suriye karmaşasından ve son olarak da askeri Musul düğümünden azade değiliz.

Aynı dış politik huninin girdabındayız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.