Tarih, tarihle doğrulanır: 2017

Yayın Tarihi: 02/01/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

İnsanlık tarihi, giderek eğitimle felaket arasında, bir yarışa dönüşmektedir.

H.
G. Wells

Katran bir duygunun kuşattığı 2016 yılı, tüm kişisel hikâyeleri anlamsız kıldı.

Batı'dan Asya'ya her birey "çevresiyle" var oldu.

Küresel terörün psikolojik atmosferi içinde ontolojik olarak "bireysellik" çöktü.

Bu, sosyal bir yaratık olarak insan için esasen teorik olarak "iyi" bir şey olsa da Dünya ve coğrafyamız açısından geride bıraktığımızyılınvahameti o denli büyük ki…

Büyük insan kitlelerini hataya yönelten yeni bir iletişim evrimi içinde liberal dönemin sondeğil, "ilk vahşi çağı" tamamlanmak üzere…

Nereye varacağı ise ne büyük resimde ne de bölgesel düzeyde kestirilemiyor.

**

"Göçmen Krizinin" sürüklediği bildiğimiz siyaset anlayışının da dünya çapında artık sona erdiğini söylemek, bunu temsil eden kurumların da politikalarının anlamsızlığını dillendirmek mümkün…

Dillendiriliyor da…

İngiltere'nin Brexit neticesi ardından Amerika'da zafere koşan Trump'la birlikte bundan sonrası için de siyasi mecradakestirilemeyen gelişmelerin yaşanmaya devam etmesi bekleniyor.

Analizler en son bu denli karardığında 2. Dünya Savaşı aktörleri hiza almaya başlamıştı. Ancak ne yazık ki tarih, temennilere konu olduğu gibi "muazzam bir erken uyarı sistemi" olarak işlemiyor.

Bazı analistlere göre, 2016'da görülen beklenmedik gelişmelerin temel nedenleri, aslında son birkaç yıldır süregelen bir sürecin yansımasını oluşturuyor.

2016, 15-20 yıl evvel "komplo teorisi" diyerek dudak büktüğümüz pek çok şeyi tek tek netleştiren melun bir sene olarak yerini 2017'ye devretti.

"Kazanılması İmkânsız Bir Mücadele" şeklinde nitelenen Güvenlik Politikası uzmanlarının yanılmasını diliyoruz.

Ancak başta Obama yönetimi olmak üzere kategorik Batı'nınOrtadoğu'ya attığı "belirsiz düzenek" Irak, Suriye özelinde yoğun görünse de IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin bölgede en az yarım asır daha cirit atmasına sebep olacak.

Gözler içinde bulunduğumuz coğrafyada ama ülkeler arası "şantaj politikaları" ve "çöken ekonomilerin" tetiklediği askeri ve siyasi mücadelenin asıl mecrası Asya-pasifik olarak netleşiyor.

**

2016 yılı, birçok açıdan akıllarda kalacak ve orta ve uzun vadede ilerleyen dönemleri tanımlayacak…

Hatta belirlemiş olacak…

Maalesef önümüzdeki yıllar geride bıraktığımız yılları aratacak gibi görünüyor.

Çünkü tarih, her şeyin tarihle doğrulanabileceğini doğrulamaktadır…

Yineleyelim: liberal dönemin son değil, "ilk vahşi çağı" tamamlanmak üzere…

2017 Gregoryen takvimi kutlu olsun…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.