Hayali yazı...

Yayın Tarihi: 19/09/15 09:55
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Davos, İsviçre, 17 Aralık 2015

Son Dakika! Ulaş Barış bildiriyor,

REFERANDUM 7 ŞUBAT 2016'DA

İsviçre'nin Davos kasabasında bir haftadır süren üçlü Kıbrıs görüşmelerinde taraflar nihai metin üzerinde anlaşma sağladı.

Dün akşam saat 20 sularında başlayan taraflar arasındaki son toplantı yaklaşık 14 saat sürerek sabah 10 sıralarında sonra erdi.

Varılan nihai anlaşma uyarınca taraflar 7 Şubat 2016 Pazar günü adanın her iki tarafında da eş zamanlı olarak yapılarak planın ve adanın geleceği konusunda son sözü Kıbrıs'ta yaşayan iki toplum söyleyecek.

LİDERLER: "TOP ARTIK TOPLUMLARDA"

Kıbrıs Barış Planı'nı varılan nihai anlaşma gereği Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile BM Adına Genel Sekreter Moon imzaladı.

Her iki liderin de imza sırasında duygulu anlar yaşadığı gözlerden kaçmazken, bu tarihi anı izleyen Kıbrıs Rum ve Türk gazeteciler arasında sevinçten ağlayanların olduğu da görüldü.

İmza sonrası basına ortak bir açıklamada bulunan Akıncı ve Anastasiadis, yarım asırdan fazladır süren bir sorunda artık topun halklarda olduğunu vurgulayarak yapılması gerekenin iki evetle Kıbrıs sorununu tarihe gömmek olduğunu söylediler.

Akıncı ve Anastasiadis, iki toplumun liderleri olarak varılabilecek en iyi anlaşmaya vardıklarını, en iyi uzlaşının şu andaki metinde var olduğuna inandıklarını belirterek, planının ruhunun 'kazan-kazan' üzerine kurulu olduğunu belirttiler.

BAN-Kİ MOON: "İKİ EVET ÇIKACAĞINA İNANICIM TAM"

Tarihi anlaşma sonrası basına açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Moon ise planın tarafların tüm taleplerini karşılamadığını ancak bunun bir uzlaşma metni olduğunu vurguladı.

Sorunun çözümü yönünde geçmişte pek çok fırsatın kaçırıldığını belirten Ban-Ki Moon, şimdi Kıbrıslıların önünde BM planı çerçevesinde bir anlaşma ya da tam anlamıyla çözümsüzlük olasılıkları bulunduğunu söyledi.

Moon, "Birleşik Kıbrıs Federasyonu için elimizdeki barış şansını değerlendirelim" dedi.

Genel Sekreter Moon adada yıllardır süren çözümsüzlüğün artık iki toplumun da canına tak ettiğini bildirerek, tarafların 2004 Annan Planının acı anılarını bir kenara koyarak bu kez "iki evet" çıkaracaklarına inandığını belirtti.

Moon "artık bu bölünmüş adacığın iki tarafının bir araya gelmesinin zamanı gelmiştir. Kıbrıslı Türkleri ve Rumları bu plana sahip çıkmaya ve adadaki kalıcı bölünmeye engel olmaya çağırıyorum" dedi.

Plan ile ilgili referandumun tarafların gerekli hazırlıkları yapmasından sonra 7 Şubat 2016 Pazar günü adanın her iki tarafında da eş zamanlı olarak yapılacağını söyleyen Moon "her iki taraftaki referandumda uluslararası gözlemciler olacak ve oy verme işlemini takip edeceklerdir" diye konuştu.

JUNKER: "BİRLEŞİK KIBRIS FEDERASYONU REFERANDUMDAN 1 HAFTA SONRA AB ÜYELİĞİNE ALINACAK"

Öte yandan Davos'ta bulunan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarihi anlaşmanın imzalanması sonrası basına açıklamalarda bulundu.

Junker bilindik muzip tavrıyla "gerçekten çok mutluyum. Hatta Kıbrıslıların bu sorununun bitmesine ben Kıbrıslılardan daha çok seviniyorum. Kıbrıslılar tam bir baş belası olabiliyor" şeklindeki konuşması kahkahalara neden oldu.

Konuşmasının devamında "Birleşik Kıbrıs Federasyonu referandumlar ile kabul edildikten 1 hafta sonra resmen AB üyesi olacak. Kendilerini şimdiden selamlıyor, birliğe katılışlarını heyecanla bekliyorum. Tabii yine bir delilik yapmazlarsa…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.