Anastasiadis'e birkaç hatırlatma...

Yayın Tarihi: 06/10/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, aynen 4.Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı gibi "2016 Mayıs doğal takvimdir" şeklinde ifadelerde bulundu.

Ne diyor Sayın Talat?

"Sayın Akıncı'nın ifadeleri doğrudur. Eğer o tarihe bir şey yapmadan ulaşılırsa bu iş uzar. En akıllıcası işin o tarihe kadar bitirilmesidir. Bence o tarihe kadar bir plan da olur, çerçeve de çıkar. Yeter ki anlaşsınlar, bu hiç zor değildir."

Bilindiği üzere 'ucu açık müzakereye karşıyız' lafı, 3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun her açıklamasında yer alan bir ifadeydi.

Derviş Bey, hoş, ucu açık da olsa, kapalı da olsa bir çözüm için ölüp bitmiyordu ancak gelinen noktadan sonra, bu sürekli ettiği kelamın artık bir zorunluluk olduğu ortaya çıkıyor.

Nedir o?

Müzakerelerin bir şekilde 2016 Mayıs ayından önce 'mutlu son ile' nihayetine ermesi gerçeği.

Bakınız, Sayın Akıncı göreve geldikten ve Anastasidis ile zivaniya içmeye başladıktan sonra ortada müthiş olumlu bir atmosfer çıkmıştır.

Bundan daha da fazlası, Akıncı'nın Rum tarafında neredeyse 'Aziz' mertebesine ermesi konusu da ortadadır.

Bizim çözüm karşıtları bunu 'e Akıncı Rum tezi savunur, tabii ki severler' şeklinde çarpıtması gerçeklerden uzaktır.

Peki ama neden?

Çünkü Rumların gerçekten güvenecekleri bir Kıbrıslı Türk lidere ihtiyaçları vardı da ondan.

Öte yandan, Kıbrıslı Türklerin de seçimde görüldüğü üzere, Akıncı'ya %60.50 oranında gayet net bir destek vardır.

Annan Planına evet diyen tek parti olan DİSİ ve onun o zamanki başkanı Anastasiadis'in de Kıbrıslı Türkler arasındaki kredibilitesi yüksektir.

En azından Annan Planına %65 diyen Kıbrıslı Türklerle aynı fikirde olan bir adama, 'İso bello of course yes' deyip sonra gıvıran bir Hristofiyas muamelesi yapılmadığı kesindir.

Ancak Anastasiadis son zamanlarda hiç de üstüne vazife olmaması gereken şekilde, iki de bir EOKA anmalarına katılıp, süreç için hiç de yararlı olmayan kelamlar etmektedir.

Bir kere bu türden yaptığı açıklamalarla ilgili hassasiyet, 11 Şubat belgesinin 7.maddesi aynen şöyle vurgulanmıştır;

"Taraflar görüşmeleri güvence altına almak için olumlu bir ortam yaratmayı amaçlayacaklardır. (Taraflar) Karşılıklı suçlamalardan ve müzakereler hakkında kamuoyuna dönük diğer olumsuz yorumlardan kaçınmayı taahhüt ederler. (Taraflar) Aynı zamanda birleşik bir Kıbrıs beklentisine dinamik bir hız sağlayacak güven arttırıcı önlemleri uygulama çabalarına girişeceklerdir."

Sayın Anastasiadis, bu maddenin başında belirtilen 'olumlu hava yaratma' konusunda iyi şeyler yapmıştır, buna laf edemeyiz.

Ancak müzakereler hakkında 'diğer olumsuz yorumlardan kaçınacaktır' şeklindeki taahhüttü işte New York'ta da katılığı gibi "EOKA'nın silahlı tedhişe başlamasının 60.yıldönümü' toplantısı gibi şeylerle maalesef delmektedir.

O etkinlikte açıkça vurgulanan şey "1955-59 arası İngiliz'e karşı mücadele eden EOKA" idi ama her ne olursa olsun böyle bir olguyu Kıbrıslı Türklere anlatamazsınız.

Bir yandan EOKA anıp, diğer yandan barış türküleri söylemeyi emin olun kimse anlamaz.

Bu düpedüz, Cumhurbaşkanı Akıncı'yı bu taraftaki çözüm karşıtlarının önüne atmaktan başka bir şey değildir.

Nitekim konu geçtiğimiz hafta çözüm karşıtlarının ağzına sakız olmuş, mecliste bile konu olmuştur.

Ama işte, Lukas Charalambous geçenlerde yazdıydı, Anastasiadis bu çevrelerin (EOKA'cı hamaset takımı) kendisine laf söylemesinden çok korkmaktadır.

E kusura bakma be sör ama Cumhurbaşkanı Akıncı'nın 20 Temmuz için 'bir savaştır' deme cesaretini gösterdiği yerde, bir zahmet, sen de böyle anmalara katılma…

Zira bu ve bunun gibi aktiviteler, içinde bulunduğumuz olumlu atmosferi zehirleyen etkenlerdir.

Söyleyecek hiçbir şeyi olmayanlara resmen gol pası vermektir…

Bunlardan kaçınmakta yarar vardır…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.