Gizli ajanda mı var?

Yayın Tarihi: 30/11/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Hayır, anlamak zor ama yine de anlamaya çalışıyorum.

Geçtiğimiz hafta Rum tarafı, Türkiye-Rusya arasındaki krizde, açıkça taraf tutarak Rusya'ya taziyelerini ileten bir mesaj yayınladı.

Mesaj Türk tarafında 'Türk düşmanı Rumlar tabii ki Rusları tutacak' şeklinde kasaba politikası güdenlerin mantığı ile algılandı.

Hâlbuki Makarios zamanından hatta çok daha öncesinden beri aralarında 'Ortodoks' bir ilişki bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti ile Rusların bu durumuna bakınca, taziyenin normalliği kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Tam ne güzel herkesin tarafı belli derken, başka bir gelişme gündeme bomba gibi düşüverdi…

Neydi o?

Amerika'nın, Rumlara uyguladığı 'silah ambargosu', geçtiğimiz gün Başkan Obama'nın imzaladığı bir kararla aniden son buldu…

Yani iblis Rum-Rus ikilisine karşı bizim de Amerika'mız var filan derken oldu mu şimdi bu?

Gerçi kararda 'savunma silahları' diyor ama olsun…

Bu vurgu her ne kadar hoşumuza gitmese de önemli ama yetersizdir.

Neden?

Zira savunma silahı ile hücum silahı alma arasında farklar vardır da ondan.

Ha diyeceksiniz ki, silah silahtır fark etmez.

Doğrudur, silah silahtır ve bendeniz adanın tümüyle silahsız olması tarafındayım ancak hamasi kesimlerin mal bulmuş mağribi gibi sarıldığı bu konuda sorulacak bazı sorular vardır diye düşünüyorum;

1-Amerika, neden 1974'lerden beri (1992'de yenilenmiş bir ambargo durumu var) devam eden bu ambargoyu, tam da çözüm görüşmelerinin hız kazandığı bir zamanda kaldırma yoluna gitmiştir?

2-Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin kritik ziyareti öncesi murat edilen nedir? Rusya'ya açıkça 'Kıbrıs senle değil benimledir' mesajı mı verilmek istenmektedir?

3-Geleneksel olarak Rus dostu olan Kıbrıs Cumhuriyeti, Amerika'nın yaptığı bu hamleye ne cevap verecektir? Silah alacak mı? İstenilse başka yerden silah alınmaz mı?

4-Rumların bu silahları eğer alacaksa 'kontra-terörizmle mücadele için kullanılacak' şeklinde şerh düşülmesine rağmen bunun sürmekte olan Kıbrıs müzakereleri açısından olumsuz bir durum yaratacağı bilinmiyor mu? Yoksa bilerek mi yapılıyor? Öyleyse niye?

Üçüncü sorunun son kısmının cevabı elbette, alınabilir ve alındı şeklindedir ancak konuyu 'aha Rumlar silahlanır, demek ki bizi kesmek isterler' şeklinde alanlara şunu sormak şarttır;

Kuzeyde, Türk ordusunun kullanımında olan silahlar nereden gelmiştir?

Mars'tan değil herhalde?

Öte yandan bu ambargoyu kaldıranın Amerika olduğunu ama kalkması için Rumların uzun süreden beri girişimlerde bulunduğunu da biliyoruz.

Amerika-Rusya ve Kıbrıs Cumhuriyeti bağlamında ne tür bir film dönmektedir?

Bir yandan Rusya'ya üs verme girişiminde bulunmak ve bunu geçiştirmek, ardından Amerika'ya 'silah ambargosunu kaldır' diye lobi yapmak ve bunu başarmak son derece diplomatik işlerdir.

E işte dünyanın dev aktörleri ile böylesi politik danslar yapabilecek noktalarda olan Rum diplomasisine bakıyorum bir de bizim yemek ve davet krizlerinden öteye geçemeyen diplomasimize bakıyorum; arada sıklet farkı çok be arkadaşlar.

Yeri gelmişken, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, geçtiğimiz hafta önce Alman Dışişleri Bakanını ardından da Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'u reddetmesi mevzularına bakalım…

Özellikle de Lavrov kısmına…

Lavrov, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ziyarete geldi ve size de nezaketen bir davet yaparak nizama uygun ara gölgede görüşmek istedi.

Biz ne yaptık?

Bunu reddettik, adına da eşitlik dedik…

Peki memleketimizin bütün güzide hamasileri ile şahin politikacılarımızın ayakta alkışladığı bu hareketlerle KKTC devletini parlatma çalışmalarının böyle aniden tavan yapmasının sebebi nedir acaba?

BM Güvenlik Konseyinin bu beş daimi üyesinin iki tanesine attığımız tafradan sonra, herhalde uluslararası destek için gidip Güney Amerika veya Okyanusya ülkelerine başvuracağı herhalde…

Dediğim gibi ben de bütün denklemi anlamaya çalışıyorum zaten…

Yoksa Kıbrıs'ta çözüm konusunda bir görünen bir de gizli ajanda mı var?
Ateyizler açıklasın…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.