Çözümün sayısız faydalarına devam...

Yayın Tarihi: 10/12/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Hazır dün olası bir çözümün bazı faydalarından bahsetmişken, bugün de başka bazı faydalardan bahsetmeye devam edeyim...

Yıllardır adamızda araştırmalar yapan Oslo Barış Araştırmaları-Kıbrıs Merkezinin yaptığı ekonomik bir çalışmaya göre, adada ulaşılacak olan bir çözüm, ilk 5 yıl içinde ekonomik bir patlamayı da beraberinde getirecek.

Hatta yapılan hesaplara göre, adanın her iki tarafındaki Gayrı Safi Milli Hasıladan kişi başına düşen yıllık gelirin ortalama 1700 Euro artmasının öngörüldüğü de belirtiliyor.

Tabii ben şimdi bunları yazdım diye, 'hah gene başladılar çözümle birlikte havadan Euro yağacak masalına' diyecekler olacak ancak, gelin hep beraber duruma bakalım.

Kıbrıs eşsiz sahilleri, nefis güneşi ve tarihi özellikleri ile gerçekten de bir turizm cennetidir.

Öte yandan bizim taraftaki turizm ile-yani tanınmamışlığın getirdiği ulaşım sorunları, siyasi bir iradenin olmaması nedeniyle ortaya çıkan denetimsizlik, plansızlık ve programsızlığın hakim sürdüğü taraf ile, Güneyin turizm durumu arasında dağlar kadar fark vardır.

Bizdeki resmi rakamlara göre, kumar turizmi için adaya gelen ve otel dışına çıkmadan tatil yapanların dışında yaklaşık 250 bin yıllık turist varken bu rakam Güneyde 2.5 milyon civarındadır.

Çözüm olduğu andan itibaren, en başta ortadan kalkacak ulaşım sorunlarının yanı sıra, uygulanması zorunlu olan birçok akılcı müktesebat sebebiyle, turizm gelirlerimizin artacağı muhakkak değil mi?

Yine o çözümden sonra, üretim sektörleri üzerinde yaşanacak olumlu gelişmeler-ki bunlar pazar bulma, destek ve daha birçok girdidir; turizm gelirlerine bir katkı sağlamayacak mı?

Hele de adaya gelen suyun aktif olarak dağıtılmasına başlandıktan sonra, üretim için en önemli kalemin su olduğunu da düşünürsek, bir bütün olarak, turizmin patlaması ile birlikte üretim sektöründeki kazancın yukarıya doğru fırlaması gayet doğal olmayacak mı?

Buna çözümle birlikte yeniden inşa edilecek olan Kapalı Maraş bölgesi ve daha birçok yatırım yapılacak yeri de eklerseniz, ortaya çıkacak olan manzara 'daha çok gelir' anlamına gelmeyecek mi?

Madem 'kullanılamayan turizm değerlerimiz' üzerinden konuşuyoruz, adada bizim elimizde bulunan Eski Erenköy bölgesinin çözümle birlikte de özel ya da normal bir turizm bölgesi olarak faaliyete geçmesi atıl durumda bulunan harika bir bölgenin ekonomiye kazandırılması anlamına gelmez mi?

Hal böyle olunca, sadece turizm ve onun direk olarak etkilediği yan sektörler için ortaya çıkacak olan istihdam ihtiyacı doğal olarak bir roket hızıyla artmayacak mı?

Yukarıda sorduğum soruların cevaplarının tümü de zannımca evettir.

Benim zannım dışında, aslında bunlar ekonomik gerçeklerdir.

Bir ekonomist olmadığım için elbette ki size işin daha da derinliğini anlatacak kapasiteye sahip değilim ancak etrafında olanın bitenin farkında olan basit bir vatandaş olarak bunların olacağını söylemem için kâhin olamama gerek yoktur.

Dolayısıyla, olası bir çözümden sonra, amiyane tabirle, cebimizin daha çok para göreceği muhakkaktır.

Ve ben size bu yazıda, sadece turizm ile elde edilecek gelirlerden bahsettim.

Bunun yanında diğer üretim sektörlerini, küçük ve büyük işletmeleri, onların etkilediği başka işletmeleri ve birbirine bağlı tüm bir ekonomiyi düşünün…

Düşündükten sonra da yazımın başında yazdığım o 1700 Euro meselesini öyle değerlendirin.

Zira ekonomi aslında her ne kadar komplike bir konu olsa da kendi içinde çok basit işleyiş kuralları olan bir mekanizmadır.

Şöyle ki, elinizde talep edilen bir malınız/servisiniz vardır ve bu malınızı/servisinizi en iyi şekilde pazarlamak işin özüdür.

Ve bu yazımda konu ettiğim üzere, bu eşsiz adanın turizm sektörü babında güzelce pazarlanmasının en sağlam yolu, ada üzerinde devam etmekte olan siyasi sorunun halledilmesidir.

Bunun için de yapılması gereken şey, masada iki toplumun da çıkarına olacak, siyasi eşitliğe dayalı, insan haklarına saygılı bir çözümden başka bir şey değildir.

Umarım da öyle olur…

Umarım bu eşsiz güzellikteki ada her bakımdan hak ettiği güzelliklere en kısa zamanda kavuşur…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.