Kritik tarih; 21 Ocak...

Yayın Tarihi: 16/01/16 09:23
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Liderlerin geçen günkü toplantılarında BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'dan gelen Davos'a davet telefonu sonrası, dün de görüşmenin tarihi belli oldu.

21 Ocak…

O gün Kıbrıs'ın iki toplum lideri dünyanın kalbinin atacağı, tüm dikkatlerin verileceği Dünya Ekonomik Formu çerçevesinde BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon ile birlikte bir üçlü zirve gerçekleştirecekler.

Kuşku yok ki, Genel Sekreterin, yoldan geçmekte olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere liderlerine de bir ses atıp 'gelin siz de bize katılın' derse, o zirve üçlüden beşliye geçer ve esas alem o zaman ortaya çıkar.

İşin şakası bir kenara, Davos zirvesi gerçekten Kıbrıs müzakereleri açısından büyük bir dönüm noktası olmaya namzet görünmektedir.

Tüm dünya liderlerinin katılacağı, dünya ekonomisinin katılacağı bir etkinlikten bahsediyoruz.

Olaya şöyle bakalım;

Kıbrıs sorununun en meşakkatli konusu hangisidir?

Mülkiyet.

Peki onun çözümü için en çok neye ihtiyaç vardır?

Maddi kaynağa…

Peki Kıbrıs sorununun çözümü için gereken maddi kaynak ne kadar?

Kimi uzmanlara göre 30, kimilerine göre 40 milyar Euro…

Bu para nereden tedarik edilecek?

Nereden tedarik edileceği konusunda spesifik bir adres veremeyiz ancak bu maddi kaynağı sağlayacak olanların illa ki Dünya Ekonomik Formunda olacağı aşikardır.

Nitekim, dün bir açıklama yapan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'un "Şu anda adadaki iki grup arasındaki müzakereler oldukça ümit verici. Biz de AB kurumlarının yetkisi çerçevesinde olumlu bir sonuç için her şeyi yapmalıyız. Eğer bu kriz yılında Kıbrıs'ın birleşmesini başarabilirsek bu, uluslararası topluma hitap eden ve herkese umut veren bir sembol olacaktır" şeklinde ifadeler kullanması dikkat çekicidir.

Ayrıca, geçtiğimiz gün önce Atina'ya ardından da Ankara'ya giden İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Mevlut Çavuşoğlu görüşmesinden sonra yapılan ortak basın toplantısında Kıbrıs müzakereleri ile ilgili "İngiltere olarak, iki toplum arasında çözümün gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız" demesi, ardından da "adadan çözüme ilişkin iyi bir haber alabilirsek bu Türkiye'nin de Kıbrıs'ın da Yunanistan'ın ve elbette ki İngiltere'nin kutlayabileceği bir şey olacak. Bu bizim için de kutlanacak bir şey olacak, çünkü hem Türk kökenli hem de Rum kökenli Kıbrıslılara en yoğun şekilde ev sahipliği yapan ülkelerden biri de biziz" diye eklemesi yaklaşan partinin habercisi olarak alınabilir.

Bu arada Davos haberinin duyulmasından sonra Rum ret cephesinin liderleri bu işe çok kızmış.

Efendim neymiş, böylesi bir görüşme KKTC'nin tanınması anlamına gelirmiş…

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın böylesi bir toplantıya çağrılması, Nikos Anastasiadis ile eş tutulması anlamına gelirmiş, ondan dolayı kesinlikle bu durum kabul edilemezmiş.

Bilindik çözüm karşıtı cephenin bilindik hezeyanları belli ki Rum liderliğinin canını sıkmış olacak, Anastasiadis'in Sözcüsü Nikos Hristodulides dün bir açıklama yayınlayarak "Davos toplantısı çok önemlidir ve KKTC'nin tanınması anlamına gelmez" şeklinde konuşmuştur.

Ancak açıklamasında, Hristodulides yaptığı şu vurgu önemlidir;

"Ban'ın müzakerelerdeki gerçek durumla ilgili bilgilendirileceği toplantıda Akıncı'nın da bulunması önemlidir çünkü Akıncı Anastasiadis'in muhatabıdır."

Sonuç olarak 5 gün sonra yapılacak olan Davos Zirvesi çözüm yönündeki umutların artması minvalinde oldukça kritiktir.

Tekrar etmek gerekirse, bu rutin bir toplantı değildir ve gidilecek köyün minarelerinin görülmesi açısından hayatidir.

Bütün konular masadadır, adı konulmamış bir al-ver yaşanmaktadır ve çözüm ufukta belirmiştir…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.