KKTC'de olan KKTC'de kalır...

Yayın Tarihi: 28/01/16 08:21
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Merkezi Berlin'de bulunan Uluslararası Şeffaflık Örgütü dün 2015 yılı küresel yolsuzluk listesini yayımlamış.

Listenin ilk sırasında Danimarka varken, federasyon yolu ile evlenmeye çalıştığımız Kıbrıs Cumhuriyeti ise dünyanın en temiz 32.ülkesi olmuş.

Kıbrıs sorunu üzerinden gidecek olursak, garantörlerimizden İngiltere 10; Yunanistan 46 ve Türkiye ise 66.sırada kendine yer bulmuş.

Gündemi Ercan'daki yolsuzluk iddiaları başta olmak üzere bir dizi başka iddia ile dopdolu olan güzide ülkemiz KKTC ise listede yok.

Ne yani yıllar yılı ambargolar, tanınmamışlık ve daha bilumum şeyle dışında tutulduğumuz dünyamızın bu en pis listesine gireceğimizi mi sandınız?

İşte bunlar hep tanınmamışlığın, dünya haritalarından karalanmış olarak bulunmamızın faydalarıdır.

Nüfusunun ne olduğunun bilinmediği, istatistik denilen bilimin hiç uğramadığı topraklardır buraları…

Adaletin ise lafı bile edilmez…

Hani o ünlü Las Vegas deyisi vardır ya; 'what happens in Vegas, stays in Vegas' (Vegas'ta olan Vegas'ta kalır) diye?

İşte buradaki durum da aynen böyledir.

KKTC'de olan (yaşanan) KKTC de kalır…

Bu satırların yazarının 'Kıbrıs sorunu çözülsün, uluslararası hukuka dâhil olalım' diye yırtınmasının sebeplerinden birisi de budur işte…

Bazılarının 'AB uğruna ölünecek leyla değildir' dedikleri AB'nin üye ülkelerinin bu temizlik listesinin ilk 12 sırasının 8'ini oluşturması elbette ki tesadüf değildir.

Ha diyeceksiniz, dünya bu konuda temiz mi?

Bilakis, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin şeyisi olan G-20'nin yarıdan fazlasının 'ağır' yolsuzlukla uğraştığını düşünürsek, zengin olan her ülke 'temizdir' hiç diyemeyiz.

Zaten rapora göre de dünyada yolsuzluk yapılmayan hiçbir ülke yoktur.

100 üzerinden verilen puanlara göre ilk sıradaki Danimarka'nın aldığı puan 91'dir.

Yani 9 puanı ülkedeki yolsuzluklar nedeniyle kırılmıştır.

Tepedeki durum bu iken, listenin dibindeki durum nedir peki?

Rapora göre nüfusunun yüzde 70'i günde 2 dolardan az bir para ile yaşamaya mahkûm, söz konusu listenin 163.sırasındaki Angola'nın devlet başkanın kızının 3,4 milyar serveti vardır…

Kendisi Afrika kıtasının en genç milyarderidir…

Peki, son yıllarda çeşitli yolsuzluk olayları ile çalkalanan Türkiye ne durumdadır?

Rapora göre G-20 üyesi olan Türkiye'nin yolsuzluk konusundaki notu 2013 yılında 100 üzerinden 50 iken, bu not 2015 yılında 42'ye gerilemiştir.

Türkçe meal olarak düşünürsek, Türkiye son iki yılda daha da çok yolsuzluk yapılan bir ülke haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Peki, biz bu listede olsaydık kaçıncı sırada olurduk dersiniz?

Dünyada 'Türkiye'nin alt yönetimi' olarak tanındığımıza göre en çok 67.sırada olabilirdik.

Hani tüm sistemin mimarı Türkiye'dir, orada olan her şey buraya da ithal edilir babında bakarak 67.sıra diyorum…

Ancak bu memlekette yapılan yolsuzluklardan hesap sorulamadığı, Sayıştay raporlarının raflarda tozlandığını ve gelen her hükümetin, giden her hükümetin yaptıklarını 'kapatma' yolunu izlediğini düşünürsek bence son sıralara kadar yolumuz vardır.

Hele de memleketimizin hesap sorma sorunlarının yanı sıra, hesap tutma sorunlarının olduğunu da düşünürsek belki de en son sıra bizim olurdu diye düşünmek içten bile değildir…

Ülkede namusu, alın teri ve emeği ile ekmek derdinde olanları tenzih ederim, ancak, işte tam da bu yüzden bu ülkede çözüm istemeyenler vardır…

Çevirdikleri filmler, yaptıkları yolsuzluklar ortaya çıkmasın, Kıbrıs sorunu denilen yorganın altında kalsın diye uğraşanlar vardır…

Gerçekten Rumlarla bir anlaşmayı istemeyen, böyle iyiyiz diyenleri de tenzih ederim ancak yukarıda saydığım o yorgancılar, işte bu insanların o duygularını sürekli sömürerek bu işleri ört bas etmektedirler.

KKTC denilen ülkenin acı gerçekleri de işte böyle sol gösterip sağ vurma, ya da sağ gösterip sol vurma halleri içinde oradan oraya savrulup gitmektedir.

Çünkü bu çevrelere göre KKTC'de ne olursa, KKTC'de kalmalıdır…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Ulaş BARIŞ yazıları