Eğitim şart...

Yayın Tarihi: 10/02/16 10:38
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

O meşhur espriyi hepimiz biliriz…

"Eğitim şart…"

Hani türlü türlü olumsuzlukları karşısında çaresiz kalındığında hep bu laf edilir…

Vallahi onu bunu bilmem de, Güney'de son yapılan bir ankete göre, tarih kitaplarının faşizan, tek yanlı durumu anket konusu olmuş.

TAK'ın Politis Gazetesinden alıntıladığı habere göre18-29 Ocak tarihleri arasında 501 Kıbrıslı Rum'un katılımıyla yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 59'a yakını tarih kitaplarının tek taraflı anlatımdan uzaklaştırılması için yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtirken yüzde 50'ye yakını ise barış içinde birlikte yaşamın ileri götürülebilmesi için her iki taraftaki tarih kitaplarının değiştirilmesinden yana görüş belirtmiş.

Ayrıca yüzde 56'sı da iki toplumlu eğitim teknik komitesi kurulması ve bunun 1960'ta yapılmış olması gerektiği söylemiş.

Anketi yapan ciddi bir üniversite olunca elbette ortaya çıkan sonuçlar hakkında sağlıklı yorum yapmamız daha kolay olur.

Biz bu tarih kitapları meselesinde, hakkını yemeyelim, CTP Hükümetlerinin büyük uğraşı sonucu belirli mesafeler kat ettik.

Tabii, eğitim gibi bir kurumu bile yapboz tahtasına çevirmekte maharetli davrandığımız için, sonrasında gelen sağ cenah hükümetleri bu kitaplara çeşit türlü dokunuşlarla eski haline getirmeye çalıştı ama yine de çocukların kitaplarından gördüğüm kadarıyla bir ilerleme söz konusudur.

Yeter mi?

Elbette yetmez…

Ama gerek Rum meslektaşlarımdan gerekse de Rum arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla Güney'in tarih kitaplarının şovenizmin doruklarında olduğunu söylemem sanırım yanlış olmaz.

Dolayısıyla bu yapılan araştırmanın öneminin oldukça fazla olduğunu anlamamız zor değil.

Ama daha da önemlisi, Rum toplumunun geçmişe nazaran daha bir ılımlı, daha bir çözümcü noktaya geldiğinin apaçık ortada olmasıdır.

TAK'ın dünkü çevirisinde de bu husus ortaya konmuş zaten;

"…Politis, anketteki bu konudaki sorulara olumsuz görüş belirten katılımcıların oranlarının hiçbir şekilde yüzde 30'u geçmediğini belirtirken, 2007 ve 2010 yıllarında yapılan benzer araştırmalara kıyasla ilk kez, Kıbrıslı Türklere sempati duyanların yüzde 50'yi geçtiğini de vurguladı."

Tarih kitapları aynen kalsın diyenlerin sadece yüzde 29 olduğunu buradan belirtmek isterim ayrıca.

Kısa bir mantık yürütürsek, bu şoven kitapların aynen kalmasını isteyenler, muhtemelen olası bir referandum da her şeyi verseniz yine de hayır diyecek olanlardır diyebiliriz.

Bu bakımdan olası bir referandumun sonucu da az çok bu durum ışığında neticelenecektir diyebiliriz de…

Öte yandan, Kıbrıslı Türklere sempati duyanların oranındaki artış, ilk kez yarıdan fazlasının bu yönde görüş bildirmesi içinde bulunduğumu kritik süreç de düşünüldüğünde elbette ki son derece çarpıcıdır.

Anket sonuçları arasında şunlar da var mesela;

"Her iki taraftaki tarih kitaplarının Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk tarihçi ve eğitimciler tarafından ortaklaşa hazırlanması gerektiğini savunanların oranı yüzde 60'larda olurken, yaklaşık yüzde 56'lık bir kesim ise Kıbrıslı Rum ve Türk öğrencilerin birlikte eğitim görecekleri okulların kurulmasından yana görüş bildirdi.

Araştırmaya göre, yaklaşık yüzde 60'lık bir kesim de çocuğunu bu tip bir okula gönderebileceğini ifade etti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 62'si ise, iki toplumlu eğitim teknik komitesinin Kıbrıslı Rum ve Türk öğrenci ve öğretim görevlilerinin yakınlaşmalarını sağlaması gerektiği görüşünü ortaya koydular."

Şimdi hemen (kapıların açılmasından sonra) Güney'deki İngiliz Okulunda zaman zaman yaşanan hadiseleri hatırlatmak isteyeceksiniz ama öyle ya da böyle o okulda yüzlerce Kıbrıslı Türk öğrenci hala daha öğrenim görmektedir.

Hatta okul kaptanı bile seçilebilmektedirler…

Dolayısıyla, çocuklarımızı birbirleri ile temas kurdurmadan, eskinin şoven tarih kitapları ışığında birbirlerine karşı canavarlaştırmanın hiç ama hiç yararı olmadığı açık ve net bir biçimde ortadadır.

Sonuç olarak, liderler bir anlaşmaya varabilir…

Ancak o anlaşmayı yaşatacak olanlar toplumlardır.

Ve hiç kuşku yok ki, birbirine düşman olarak yetiştirilen toplumların barış ve huzur içinde yaşama ihtimalleri yok denecek kadar azdır.

Bu minvalde, eğitim şarttır…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.