Seçimler bitti, hade çözelim!

Yayın Tarihi: 22/05/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Sanayi Odası'nın dün yapılan olağan genel kurulundan bana göre harika bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2016 yılı sonunda kadar çözüm olması gerektiğinin altını gayet kalın çizgilerle çizdi.

Cumhurbaşkanı bu kısmı şöyle dile getirdi;

"Çalışmalar devam ediyor. 2-3 ana unsur da aşılır; Mülkiyet, Ekonomi, AB, Yönetim ve Güç Paylaşımında bazı konular halledilirse, uzlaşmaya yaklaştığımızı söyleyebileceğiz. Önümüzdeki günlerde bu 4 başlığı daha ileri noktaya taşırsak daha farklı bir formata dönebileceğiz… Yarınki (bugünkü) Rum seçimlerinden sonra yılsonuna kadar geçecek olan dönem hayati öneme sahiptir."

Dün biliyorsunuz, müzakerecilerle ilgili de bir açıklama geldi ve 27 Mayıs günü yapılacak olan liderler görüşmesi öncesinde müzakerecilerin tam gün görüşeceği bildirildi.

Dahası, Cuma günü Cumhurbaşkanı Akıncı, bir kabulü sırasında "Kıbrıs sorunu artık doyuma ulaştı" vurgusunu da yaparak bir kez daha mesaj verdi.

Nedir o mesaj?

Aslında Sanayi Odasında yaptığı konuşma ve geçen hafta Akıncı-Anastasiadis görüşmelerinin 1.yıldönümü münasebetiyle iki liderin yaptığı "2016 sonuna kadar çözüm" vurgulu mesajları beraber okursak, son derece önemli gelişmelerin arifesinde olduğumuz kendiliğinden ortaya çıkar.

Bugün günlerden 22 Mayıs'tır.

Ve bugün, 2015 yılının ilk gününden beri müzakere masasına gölge eden 'Rum parlamento seçimin' yapılacağı gündür.

Bugünden sonra önümüzdeki ilk seçim 2018 Rum Başkanlık seçimidir ve yine Sanayi Odasındaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Akıncı'nın da vurguladığı üzere, 2017 yılının ilk gününden itibaren Rum tarafı bu seçimin havasına girecektir.

Dolayısıyla Cumhurbaşkanının "eğer bu iş 2017'ye sarkarsa, elbette son olmaz ancak 2018 seçimleri havası ile birlikte çok zorlaşır ve umutlar azalır" ifadeleri son derece çarpıcı tespitlerdir.

22 Mayıs seçimlerinin son 1,5 yıla gölge ettiği düşünülürse de çok da doğrudur.

Bu minvalde, ne Kuzeyde ne Güneyde önümüzde herhangi bir seçim yokken bu işi çözdük çözdük, çözemedik bir daha çözemeyebiliriz diyebiliriz.

Yalnız bu konuda daha net bir resim elde etmemiz için Rum tarafında bugün yapılacak olan seçimin kazasız belasız sona ermesini dilemekten başka çare yoktur.

Bunlardan birincisi, her ne kadar Annan Planına hayır dese de, bugün geleceğini AB içinde gören AKEL'in ve de Anastasiadis'in partisi DİSİ'nin oylarının toplamının en azından yüzde 65'leri görmesidir.

Neden derseniz, olası bir referandumda, her iki partiden toplamda yüzde 10'luk kayıpla gelecek olan yüzde 55'lik evet oyu bizi çözüme ulaştıracaktır derim.

İkincisi aşırı sağcı unsurların bu seçimde barajın altında kalması gerekliliğidir.

ELAM denen ucubenin meclise girmesi sadece diğer tarafta değil, bu taraftaki insanların da yeterince moralini bozacak niteliktedir.

Dahası, bizim çözüm karşıtlarına güzel bir malzeme olacağından, umarım yeterli oyu alamaz diye iç geçirmiyor değilim.

Bunun yanı sıra, DİKO, Vatandaşlar İttifakı ve Eleni'nin partisinin de çok oy almaması önemli noktalardır.

Eğer her şey yolunda giderse, seçimler selametle biterse, yarın başka bir Pazartesi olabilir çünkü…

Kıbrıs sorununun çözümü yolundaki son düzlüğün ilk Pazartesisi gibisinden yani…

Fazla mı hayalperest buldunuz?

Bulun.

Çünkü sadece hayal edenler hayaline ulaşır…

Onun için, sadece bizim değil, tüm bölgenin hayrına olacak olan çözümü adamıza getirmek için kolları sıvamanın zamanı gelmiştir…

Seçimler bitti, hade çözelim!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.