Liderlik ve destek…

Yayın Tarihi: 26/09/16 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Aylardır beklenen New York zirvesi dün sonunda gerçekleşti ve liderler Ban Ki Moon ile bir kez daha görüştü.

Böylesine tarihi bir olaya tanıklık edenler arasında bulunmaktan, elimizden geldiğince sizleri bilgilendirmekten doğrusu hem onur hem de heyecan duyduğumu söylemek isterim.

Evet, birçokları zirveden 'hiçbir şey çıkmadı' noktasında olabilir.

Birçokları ise 'yol haritası yoktur, iş bitmiştir' diyebilir.

Ancak durum tam olarak bunun tersidir.

Genel Sekreter, liderlerin 45 dakika planlanan ancak 90 dakikaya uzanan toplantısında anlaşılan ve söylenmesi istenilen şeyler dışında bir şey dememiştir.

Evet, bir beşli konferans ya da başka bir format için belirli bir şey ortada yoktur.

Ancak önce Genel Sekreterin söyledikleri, ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın toplantı sonrası değerlendirmesi ve nihayetinde bugün gazetemizde okuyacağınız Özel Danışman Espen Barth Eide'nin son derece kritik açıklamaları, Kıbrıs sorunu çözüm sürecinin artık 'son millere' geldiğini açıkça göstermektedir.

Genel Sekreter açıklamasında "Kıbrıs için önümüzdeki süreç çok kritiktir. Zaman çok önemlidir. BM ve ben, sürecin başarıyla sonuçlanması için elimizden geleni yapacağız" demiştir.

Nedir o zaman?

Yıl sonudur yani 2016 sonu…

Mustafa Akıncı da daha önce defalarca söylediği üzere "2017'ye hiçbir şey olmadan girersek çözüm başka bahara kalacaktır" demiştir ve bunu görüşme sonrası açıklamasında tekrardan vurgulamıştır.

Kıbrıs Postası'na özel bir mülakat veren Eide de açıkça "bu iş bu yıl sonuna kadar sona ermezse doğal sona ulaşır" demiştir.

Ban'ın açıklamalarındaki diğer bir önemli husus ise "liderlere ihtiyaç duyacakları her konuda, konunun uluslararası boyutu da dahil destek vermeye hazırım" cümlesidir.

Burada vurgulanan husus açık ve net bir şekilde 'uluslararası toplantı" mevzusu da dahil konunun uluslararası finansıdır.

Ayrıca 'hakemlik yapacağım' da demektir bu…

Eee?

Rumlar hem zaman kısıtlamasına hem de hakemliğe karşı iken nasıl olur da bu iki husus çatır ortaya konur ve Nikos Anastasiadis de toplantı sonrası açıklamasında "zirveden son derece memnumum" diye bahsetmiştir?

Arkadaşlar, elbette kesin bir beşli görüşme tarihi verilmedi diye bazılarımız umutsuzluğa kapılabilir.

Ancak eğer bugünkü Eide açıklamalarını okursanız, iki taraf arasındaki anlaşılamayan konuların sayısının '10'dan az' olduğunu görürsünüz.

Yine Eide iki taraf arasında 'kayda değer bir sorun' olmadığını da söylemektedir ancak bu sorun olmadığı anlamına gelmemektedir.

Ve yine Eide'nin söylediği çok daha önemli bir şey vardır;

O da liderlerin artık güçlü bir irade gösterip liderlik yapması gerektiğidir.

Bu noktada, liderlere istenilen bu iradeyi göstermede yapılması gereke şey ise destek vermektir, köstek vermek değil.

Çözüm mü istiyorsunuz?

O zaman liderinize destek verin.

Ancak üzülerek okuyor ve görüyorum ki, ülkemizin bazı kalbur üstü, çözümcü olduğunu bilinen entelektüelleri, yazarları ve kanaat önderleri sürece destek yerine 'ben demiştim, bir şey olmaz' safsatası içindedirler.

Safsata diyorum çünkü olayı geçmişin kısır politik tartışmaları ve hesaplaşmaları ile yoğrulmuş bir şekilde devam etmektedir.

Gelinen bu kritik noktada bu durum çok olumsuzdur.

Yapmayın.

Konu geleceğimizdir.

Bakınız, ben Mustafa Akıncı'ya hayatımın hiçbir anında oy vermedim, destek olmadım.

Bilakis, seçim zamanı yazdığım bazı yazılarda onu yerden yere de vurdum, eleştirdim.

Ama bu halk onu lider seçmiştir ve ben de buna saygı duyarım.

Neden derseniz Sayın Akıncı'nın çözümü samimi bir şekilde istediğini düşünmemeden ve bu süreç içinde elimizdeki en önemli aktör olmasındandır.

Dolayısıyla ona desteğim tamdır…

Çünkü benim desteğim onun özelinde esasen çözümedir…

Eğer çözüm isterseniz o zaman liderinize destek verin…

Bundan ötesi kendiliğinden gelecektir...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.