Tanrılar, Antigoni, çözümsüzlük ve gerçekler…

Yayın Tarihi: 06/10/16 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Geçtiğimiz hafta Salamis Antik Tiyatrosunda 4 binden fazla Rum'un izlediği bir tiyatro oyunu şu günlerde özellikle Güneyde neredeyse müzakerelerin önünde geçmiş boyutlarda bir tartışma konusu olmuş durumda…

Yunanistan Ulusal Tiyatrosu, Kuzey Yunanistan Ulusal Tiyatrosu ile Rum Tiyatro Örgütü'nün ortak yapımı olan Sofokles'in Antigoni'si aslında yaşanan abuk sabuk tartışmalara istinaden son derece ironik bir oyun…

Öyle ki antik çağ oyun yazarı Sofokles tarafından M.Ö. 440'larda yazılmış bu tek perdelik tragedya bireysel özgürlüğe inanan Antigone adlı kahramanın, inançları ile devlet yasalarının çatışması sonucu devlet otoritesine başkaldırışını ele alır. Dünya edebiyatının ilk "direniş" örneği kabul edilen bu antik eser aslında bugüne uyarladığımızda yoz, bağnaz ve değişim karşıtlığı içinde çırpınan Rum statükosu için sağlam bir tokattır.

Efendim, hele de Yunanistan'dan, yani Güneyde hala daha Enosis hayali ile yaşayan bazı güruhların anavatanından tiyatroların işbirliği ile Kuzeyde sahnelenen bu oyun KKTC'nin statüsünü yükseltmişmiş…

Bak sen…

Statüsü yükselmiş…

Yani bizim Tahsin Bey, Hüseyin Bey ve diğerlerinin yıllardır canını dişine taktığı, yükseltmek için uğraştığı KKTC'nin statüsünü yükselte yükselte Antigoni oyunu yükseltti ha?

Saçmalıktan öte bir tartışma olan bu konuda Politis'in güçlü kalemlerinden Yorgos Kaskanis şöyle yazmış;

"Eğer Nikolas Papadopulos ve 'Antigoni' hikâyesinde soracak bir şeyim varsa, o da, bu kadar çok ve ciddi insanın neden bu saçmalıkla meşgul olduklarıdır. Neden bunca insan, DİKO Başkanına yanıt vermek için argüman arıyor? Bu, çıkış yolu olmayan sorunlu bir tartışmaya neden müdahil olma ihtiyacı hissettiler? Kendine saygısı olan herkesin görmezden gelmesi gereken bir müdahaleye neden değer kazandırıyorlar? Hiçbir zaman bir saçmalığı tartışmayın!"(Politis, 3 Ekim)

Kaskanis 'hiçbir zaman bir saçmalığı tartışmayın' diye olayı gayet iyi özetlerken yazısının devamında da saçmalığı tartışmanın nelere yol açtığını da ortaya koymuş;

"Böyle bir tartışma yapılırken, kesin olan şudur ki, işin özü kaybolur ve herkes ayrıntılara, prosedüre ve farklı yorumlara odaklanır. Bunun sonucunda da saçma bir tartışma yaşanır. Böyle bir durumda kazanan kim olur? Kuşkusuz, dikkatleri başka yöne çevirmek, bir olayın özünü küçümsemek ve kafa karışıklığına neden olmak isteyen kazanır."

Tam olarak budur…

Şu anda Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan süreci zehirlemek için gerek Güneyde gerekse de Kuzeyde çöreklenen statükocu çetelerin yapmayacağı çarpıtma, girmeyeceği top yok gibidir…

Bu arkadaşların ortak amacı şimdiki halin devam etmesidir.

Böylece Güneydeki statüko işgal üzerinden yürüttüğü arabeske devam edebilecekken, Kuzeydeki statükoda ganimet kültüründen beslenen yaşam şekline devam edebilecektir.

Ondan dolayı Antigoni oyununa her şeye rağmen gelen 4 binden fazla Rum'un bu harika davranışı ne Kuzey ne de Güney basınında yeterli yeri alamamıştır.

Onun yerine Güneyde çözüm karşıtı bir avuç örgütün 100 kişiyle Yunan elçiliği önünde yaptığı eylem Rum basınında çarşaf çarşaf çıktı ve oradan da TAK vasıtasıyla Kuzey medyasına servis edildi.

Böylece ne oldu?

Konu Kuzeydeki gazete başlıklarına "bir tiyatroya bile müsamaha yok" şekline dönüştürüldü.

Binlerce insanın her türlü baskıya rağmen Salamis'e gelip, gerçekten de ayakta alkışı hakeden bu oyunu öyle yaparak alkışlaması Kıbrıs'ta bazı şeylerin artık değişmekte olduğuna en büyük işaretlerden birisidir.

Kıbrıslı Rumlar, aynen Antigoni'nin yaptığı gibi kendi bireysel özgürlüğünü ön planda tutmuş ve resmi devlet ideolojisine karşı çıkarak Salamis'e gelip oyunu izlemiştir.

Bu noktada dikkate alınması gereken tek şey işte bu takdire şayan harekettir…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.