Başka hayatlar

Yayın Tarihi: 14/09/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Kontrol edemediğimiz, ancak hayatımızı kuşatan, zamanımızı işgal şeyleri düşünün. Düşünsenize, hayatın gündelik akışında, bir yerden bir yere giderken geçtiğimiz sokakların detaylarını dahi görmemize engel olan şeyler var. Günlük hayatımız bilinçaltımızda yaşanıyor sanki!

Birçok olgu sayılabilir bu kuşatanlarla ilgili.

Gündelik hayatımızda, hesap kitap, maddiyat, alacak verecek ve sorumluluklar, işler güçler, enformasyon ve dezenformasyon, medyanın aklımızı dolduran veya boş tutmayı hedefleyen içeriği gibi, sayılabilecek daha bir çok akıl ve ruh yorgunluğu sağlayan olgular yanında, kapalı toplumların doğal akustiği olan bir yapı daha var. O da, kendini dışta bırakan ve hep başkaları hakkında bilgi edinimine meyilli olan bireyler sorunu. Şimdilerde sosyal medyayı özellikle bu öncelikli nedenle kullanan o kadar çok kullanıcı var ki… Sorarsak öyle değil diye itiraz edeceklerdir. Ama benim mesajım herkesin bilinçaltına. Cevabını insan önce kendisine vermeli kendisi ile ilgili soruların.

*

Mutlu yaşamanın formüllerini satırlaştıran Romalıların kölesi, filozof Epiktetos demiş ki; "Başkalarının işine karışarak boşa zaman harcamayın". Basit ve anlaşılır bir felsefe aslında. Ama kolay değil.

İnsanların, yapamadığı bir önerisi var Epiktetos'un. "Dikkatinizi gerçekten sizi ilgilendiren şeyler üzerinde odaklayın ve başkalarının işlerinin sizi ilgilendirmediği konusunda açık bir görüşe sahip olun. Bu kararlılığı uygularsanız baskı altına girmezsiniz ve sizi kimse etkileyip bu karardan geri döndüremez."

Basit gibi görünüyor! Öyle değil.

Yüzde olarak çok yüksek bir kısmı, yıllarını birbirlerinin hasetinden beslenerek geçiren bireylerden oluşan bir yapıda, bir bireyin, gerçekten etkin ve özgün bir değişimle başkalarının hayatı ile hiç ilgilenmeme moduna geçmesi kolay değil.

*

Bu konuda bir başarı, yaşamımızda açılacak yeni bir zaman kazanımıdır. Bunlar yerine iyi şeylere yönelebilir insan. Belki de tüm bir toplumun dönüşümü bile olur. Batıdaki gibi. Ama zor. Çok zor.

Yapılabilse, başkalarının hatalarını ve kusurlarını bularak, onların hayatlarını izlemeye çalışarak enerjisini ve zamanını ziyan etmez insan. Sizi gerçekten neyin ilgilendirdiğini bilirseniz ve bu bilinçle düzenli olarak hareket ederseniz, iradeniz dışında hiçbir şey yaptırılamayan bir insan olursunuz. Ötekiler sizi incitemez. Düşmanlıklarla donatılmazsınız. Hayatınızda olumlu gelişmeler olur.

Bunlar ideal olan.

Peki ya bizdeki izdüşümü nedir sizce?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları