Bir mihenk taşı

Yayın Tarihi: 02/10/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Tarih ve sanat birlikte yaşayan iki çağ kardeşidir.

Birbirlerinden esinlenirler. Yeni zamanlara birbirlerini taşırlar.

Ancak mutlaka bilinmelidir ki, sanat tarihten de güçlüdür. Tarihin köhneliğini en estetik şekilde güne taşıyan araç olarak sanat, bakın bugüne ne taşımış.

*

2005 yılında çekilen "Cennetin Krallığı" adlı filmde Suriyeli aktör Hasan Mesut tarafından, 1935 yılında Cecil DeMille'in yönettiği "The Crusades" filminde Ian Keith tarafından, 1954 yılında David Butler'ın yönettiği "King Richard and the Crusaders" filminde ise Rex Harrison tarafından hayatından kesitlerle sinemaya aktarılan ve canlandırılan Selahaddin Eyyubi; yaşadığımız bugünden sekiz yüz yirmi sekiz yıl önce, tarihe bir mihenk taşı bırakır.

Her ne kadar konuyu ruhunda içselleştirmiş ve 1917 yılında Kudüs'e giren İngiliz Orduları Komutanı Edmund Allenby Selahaddin Eyyubi'nin mezarına vurarak; "Kalk Selahaddin biz yine geldik" şeklinde bir konuşma yapmış olsa da, Eyyubi'nin dünya tarihindeki yerini ve tarihe yön veren başarılarını değiştirmesi mümkün değildir.

Eyyubi katıldığı birçok savaşın ardından 1187 yılında, Kudüs'ü zaptederek 88 yıllık Haçlı işgaline son veren Mısır ve Suriye Sultanı, Eyyubi Hanedanı'nın kurucusu olan hükümdardır.

*

Bugün yanıbaşımızda, doğu ve batının savaştığı, terörizm, entrika ve insanı insana kırdıran savaşların elbette insanlık kadar eski bir tarihi vardır.

Kırılması istenilen güçlerin, üst akıl tarafından parçalanıp yokedilmesi süreci yeni bir olgu değildir. Çağ ilerledikçe ilerleyen kötülüğün de formasyonu yenilenmektedir.

İnsanları birarada tutma gücü olan, ortaklıkları yok etme, yeni çağın en bilinçli savaş yöntemidir. İnsanların inançlarını köreltme, soyları ile aralarına mesafeler koyarak kökenlerinden koparla, kültürlerini yozlaştıracak yokedişler sağlama, tarihe müdahale ederek yanılsamalar yaratma, iktisat temelli savaşların yeni modelleridir.

Onlarca yıl dünyanın en büyük savaş nedenlerinden olan petrolün üzerinde, bu petrolden bihaber yaşayan Eyyubi, bir mihenk taşı olarak tarih boyunca süren dinler savaşının simgelerinden olmuş, ancak sonuncusu olmamıştır. Ne yazık ki, bu coğrafyanın altı, üstüne hep acı sızdırmıştır. Bu coğrafyanın insanları, paranın ve hırsın ekseninde sürekli bir girdap içinde döndürülmektedirler.

*

Kendi çağına yön verici başarıların sahibi olan Eyyubi, sinemaya ve sinema dışı birçok esere de ilham olarak, tarihin derinliklerinde kalmayıp, çağdaş kültüre de bu şekli ile hizmet etmiştir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları