Müslümanların aydınlanma çağı

Yayın Tarihi: 12/10/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Yine ölüm yine gözyaşı…

Ne uğruna peki?

İktidar mı? İnanç mı? Din mi? Hak mı? Hukuk mu? Adalet mi?

Ne farkeder ki ölen için… O artık yok. Ateş o aileyi artık sönmeyecek şekilde yaktı.

Ölenin gelecek mutlu günleri yok. Ve kimse onun adına kimzeyi affedemez.

*

Neye inandığınızdan daha önemli bir tek şey vardır. O da nasıl inandığınızdır.

Yine insanlar öldü. İnsanlık öldü.

Ne uğruna?

Türkiye'de, Ortadoğuda, dikkat ederseniz slümanların yaşadığı her merkezi torakta, ölüm kol geziyor. Her an biri kurban ediliyor. Ne uğruna?

*

İşte nasıl inanıldığı burada önem taşıyor. İfadem için üzgünüm ama duygularımı anlatmanın daha net sözcükleri yok. Hele hele İslam diye diye insan öldürenler için.

Dünyadaki mükemmel bir felsefeyi, İslâm gibi özünde en harika sevgiyi ve aşkı barındaıran milyarların inandığı bir dini, bir avuç ruhsuz, bir avuç kalp yoksunu ölüm makinesi için çok da kibar olamıyorum artık.

Bunu ister Ortadoğu, ister Türkiye olarak coğrafyaladırın. Hiç farketmez.

İnsanın ölümle sınandığı hiçbir süreci, meşru kılacak nedenler olamaz, kabul edilemez.

Yazık ki, büyük laflar edilecek, ediliyor yine. Yazık ki, büyük adamlar hep öyle kalacak, kalıyor yine.

Ölenler yine hiç hak etmeyenler olacak. Bu da böyle sürecek.

*

İslâm coğrafyası, Batı'nın yüzlerce yıl önce geçirdiği bir süreci yaşıyor. "Aydınlanma Çağı". Batıda yüzlerce yıl önce yaşanan aydınlanma sürecinin, coğrafyanın temel cahiliye kültürüne uygun gelenekleri ile yaşanıyor Ortdoğu'da. Bir farkla. Batı, karanlık akılların kilise ile ilişkilenerek giyotinlerle insan kestiği, cadı diye insan yakılan dönemi daha çok kendi içinde yaşarken, Ortadoğu'da süreç, dış etkenlerin de gölgesinde ilerliyor.

Bu süreç Batı'nın aydınlanma sürecinin hemen öncesini anlatıyor bana.

Bu nedenle, küllerinden yeniden doğulmasını beklemiyorum. Herşeyin yeni baştan yaratılmasını bekliyorum. Ne kadar süreceği, sosyolojik bir vaka olması nedeniyle pek de bilinemez durumda.

*

Bu sürecin sonunda, umudum insan ölümleri yanında; İslâm coğrafyasında, İslâm gibi bir değerin, müslümanlara bakarak anlaşılmaya çalışılmasının da sonunun gelmesidir. İnsanların bu değeri, müslüman geçinen katillere ve hokkabazlara bakarak değil, kendi kalpleri ile ve akılları ile algılayarak anlamalarıdır.

Sonradan müslüman olan Cat Stevens'ın (Yusuf İslâm) dediği gibi: "Ben önce İslâm'ı değil, müslümanları tanısaydım, müslümanlığı seçmezdim."

Herkesin; kusursuz ve mükemel olanın, İslâm'ın kendisinin olduğunu, müslümanlar için böyle bir iddianın söz konusu olamayacağının ayırdına varması dileğimle.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları