İyi doğdun Nietzsche

Yayın Tarihi: 15/10/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bu kavram, Friedrich Nietzsche'nin felsefesinin merkezi sayılabilecek bir önem teşkil etmektedir. Güç İstenci, Nietzsche'ye göre evrenin her türlü devinimindeki en temel istenç olmakla beraber; tüm detayları, mikro ve makro kozmosu kaplar. Tüm değişim ve dönüşümler, bu istencin farklı kisvelere bürünmüş halidir. Her detayda bu istencin izlerini yakalamak mümkündür. Bu Nietzsche'nin kavram yolculuklarından sadece bir tanesidir.

*

Friedrich Wilhelm Nietzsche kendi döneminde aydınlanmak isteyenler ışık tutumuş, sonraki dönemlere ise muhteşem bir kültür deneyimi bırakmıştır. Alman bir filozof olarak bilinir ancak sadece bir filozof demek, ona ait bir kültür deryasına haksızlık, anlaşılmsına da engel olur. Nietzsche, sadece bir filozof değildir. Beraberinde filolog, ektin bir kültür eleştirmeni, besteci ve şairdir. Nietzsche, modern kültür, felsefe, din, ahlak ve bilim üzerine eleştirel yazılar yazmıştır. Bu yazıların büyük özellikleri ise, ilk kez düşünülmüş ve kalıcı deneyimler yanında metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla yazılmış olmalarıdır.

*

Nietzsche'nin kilit fikirleri vardır ki, Nietzsche okumasının önemli mihenklerini bu kavramlar silsilerzi oluşturur. Apollon-Dionysos ikiliği, perspektivizm, güç istenci, "Tanrı'nın ölümü", üstinsan ve bengi dönüş bu kavramları. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın evetlenmesi"dir. Ona göre hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dahil olmak üzere devam etmektedir.

*

Nietzsche kesinlikle anlaşılması gereken bir düşünürdür. Çünkü, insanın kendi yolculuğunun en değerli ipuçlarını veren değerli bir her dönem aklıdır.

Bugün Nietzsche'nin doğum günü. İyi ki doğmuşsun Nietzsche.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları