İyilik yenik mi düşüyor?

Yayın Tarihi: 02/11/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

İran Şahı Rıza Pehlevi eşi Farah Diba ile Almanya Federal Cumhuriyeti'ni ziyarete gider. Farah, İran'ı cennet gibi anlatsa da, ülkesindeki yoksulluğu ve adaletsizliğin farkında olan ve Almanya'da okuyan öğrenciler daha iyi bir İran için protesto hazırlığındadırlar. Bu protesto olasılığını hesaba katmış olan Berlin Emniyet Müdürü ise hazırlığını çoktan yapmıştır. Ancak önlem alan bir başkası daha vardır. O da dönemn gizli servisi SAVAK ile gelen Şah'tır.

*

Protestolar ilk başladığında öğrenciler şoktatdır. Çünkü plalı olarak polisin izni ile öğrencilere saldıran İranlı ajanlar büyük darbe indirirler. Kaçabilenleri ise polis ara sokaklarda sıkıştırır. Şah ve Alman Belediye Başkanı'nın Sihirli Flüt isimli opera eserini izledikleri binanın önünde bir el silah sesi duyulur. Silahtan çıkan bu tek kurşun Benno Ohnesorg'un başına isabet eder ve ölür. Bu onun ilk protestosu ve sonudur.

*

Kimi gerçeklerde, yönetmen veya oyuncular değişse film aynıdır. Yıl 1967, Haziran'ın ikisi. Benno Ohnesorg'un öldürülmesi, "68 Hareketi"nin miladı olarak kabul görürken, zaten Vietnam ile gözleri açılmış, acı ile aydınlanmış ve üstelik politize olmaya hazırlıklı bir gençliğin hareketini görmeye başlarız.

*

Farah Diba her ne kadar İran'da mutlu ve refah içinde yaşanıldığına vurgu yapsa da, İranlıların frengiden ölmekte olan ve ciddi bir diktatörya altında ezildikleri gerçek olandı.

*

Dünyada haksızlıklar, başta hemen yanıbaşımızda, kendi topraklarından olan insanların hayatına gürül gürül girereken, her bir mültecinin kalbinde, her vurulup düşenin bedeninde insanlık ölürken, bunları film gibi izlemeye alışıtırılıyoruz.

Tıpkı Berlin alternatif yaşam mücadelesi Kommune 1'in bildirisinde dediği gibi: "Yakında bir yerler yanar, bir yerlerde bir kışla havaya uçar, bir stadyumda tribün çökerse, lütfen şaşırmayın. Tıpkı Amerikalılar sınır hattını aştığında, Hanoi şehir merkezi bombalandığında, deniz piyadeleri Çin'e girdiğinde ya da koalisyon güçleri Ortadoğu'ya demokrasi getiriyoruz diye 2 milyon insanı öldürdüğünde şaşırmadığınız gibi."

*

Şaşırmayı dahi unutturabiliyorlarsa, iyiylik yenik düşüyor demektir!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları