Bir müzemiz olsa

Yayın Tarihi: 10/11/15 07:41
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+

Dünyada müzecilik artık, insanların yaşam alanı haline gelen mekan ve sergilemeleri yönetmekle gelişen bir noktada. Hemen her ülke, elindeki eski eserleri başta ulusal bir çalışma ile bir mekana toplama gayretinde.

Bu sadece bir sergileme değil.

Bu mekanlar, içinde insanların doya doya vakit geçirmelerini sağlayacak şekilde düzenlenmekte ve bunu gözle görülür bir şekilde başarmaktadırlar.

ABD, Fransa ya da mesela, İsveç, Avusturya ya da İngiltere. Her birinde, bir çok müze, Avrupa ve uzakdoğunun benzerleri gibi artık yeni bir bakışla işletilmektedir.

*

Bu yapılanma benzerinin yanından bile geçemediğimiz ülkemize yeni gelse de, hiç de yeni deği. Uzun yıllardır başarıyla sürdürülüyor. Şimdilerde ise buna günün her vakti, yaşam alanı haline gelen bu mekanların sosyal medya paylaşımları eklendi. Örneğin British Museum veya Metropolitan Museum gibi bir çok ulsal ama dünya çapında olan müze, sosyal medyanın her alanında gün içi gönderimlerle, bir yandan varlıklarının nedensel güçlerini artırıyorlar, öte yandan ellerindeki kültür güzelliklerini dünya malı yapıyorlar.

*

Bu paylaşım başarısına erişen müzelerden birisi de Güney Kıbrıs'ta yer alan Cyprus Museum. Müzeyi sosyal medyada takip etmeye başladığınızda, günün neredeyse tamamında, gönderdikleri paylaşımlarla, bilgiyi sıcak tutup, ilgiyi sürekli artırıyorlar.

Elbette bu çok zor değil.

Ancak bize zor.

Ülkemizde, bugün veya gelecekte, Ada'nın bir kısmını yönetme iddiasında olan bizler için, 10 bin yıllık insanlı geçmişimizin izlerini aktaracak nitelikte bir müzemizin olmasını sağlamak, çağdaş bir ülke özlemimizin parçasıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları