Tecrübe

Yayın Tarihi: 19/11/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Aynı içinden çıkılmaz bir döngüde yaşayanlar, bilirler ki, tekrara düşeceklerdir. Düşüncelerin, davranışların, hatta hayallerin bile tekrarına düşerler. Mutlulukların, ihanetlerin, sevdaların hatta acıların bile tekrarına mahkum olurlar.

Aynı içinden çıkılmaz bir döngüden kurtulmanın yolu ise aydınlığa kavuşturan sanattır. Sanatın estetiği bakışı zenginleştirir, adaletten başlayarak aydınlanmayı sağlar. Estetik bir birey yapısı ve toplum yaratır.

Hayallerle başlayan devinimin adı olan sanat; bedenleri, ruhları ve akılları aydınlatırken, ufuk yaratır. Ufuk, ardında olanı çağırır bizlere. Bir ardına olma durumudur. Döngüsel değil, ucu açık bir ilerleme, yeni bir keşif hatta mutluluktur, bir bakıma. Yoksa Maksim Gorki gibi olur bir insan, bir toplum, bir ülke.

Ufku kaybetmemek lazım.

*

Gorki, çocukluğu ve gençliği boyunca öylesine acı deneyimler yaşamıştır ki, bizim onu bildiğimiz ismi olan Gorki'yi bir takma ad olarak benimsemiştir. Biz onu Gorki olarak bilmekteyiz. Gorki Rusçada "acı" demektir.

Oysa yazarın gerçek adı Aleksey Maksimoviç Peşkov'dur.

Ne acı değil mi?

*

Acı, onun yapıtlarına öylesine olağanüstü bir başarı olarak dönüşmüş, yaşadıklarını tecrübe edinip eserlerine öylesine yansıtmıştır ki adının, Tolstoy, Çehov gibi iki isimle bir tutulmasına neden olmuştur.

Çocukluğunda ve gençliğinde yaşadıkları ona, yetişkin hayatını ve hayallerini kurgularken tecrübe olmuş, o da tüm bu yaşadıklarını tecrübe olarak kullanmayı başarmıştır.

Değil mi ki, hayatımızın geçmişi bize tecrübe olarak kazanım sağlamaz ve geleceğimizin aydınlanmasına neden olmazsa, yaşadıklarımızın tamamı sadece omuzlarımızda bir yük olur.

*

Ana, Çocukluğum, Ekmeğimi kazanırken, Muhbir gibi tüm zamanların en iyileri arasında yer alan Gorki eserleri, yazarın yaşadıklarını nasıl tecrübeye dönüştürdüğünün ve bu tecrübeyi hayallerine ve romanlarına nasıl yansıttığının büyük örnekleridirler.

*

Asıl olan, elbette geçmişin dersleri ile dolu, tekrara düşmeyen hayatlar yaşamaktır. Geçmiş derken, diğer yandan da unutulmamalıdır ki, gelecek geçmişin üzerine değil, sonrasına kurulur.

Bu, birey için kendi deneyimi olmaktayken, toplum için bir yandan da politik deneyimdir. İdareyi sürdürenlerin toplumsal deneyimden aydınlanarak tekrara düşmemeleri de büyük önem taşır.

Çağımızda zaman bu kadar hızla akarken, tekrara düşmek veya düşürmek, kısacık hayatlarımız için çok yazıktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları