Acı sayılmaz

Yayın Tarihi: 30/11/15 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bitiyor.

Hayatın geri sayışında zaman, bir 365 günü daha geride bırakıyor. Umutlarımızın, umutsuzluklarımızın, şans denen olumlu beklentilerimizin, acılarımızın, sevinçlerimizin bir yılı daha bitiyor.

Bir yılın daha almanağı çıkacak yakında. Basın bu yıl neler olduğu ile ilgili toplu haberler geçecek. Tarih tarih olup bitenler alt alt ayazılarak hatırlatılacak.

Temel bir tanımla almanak, takvime göre düzenlenmiş, özel bir alan veya alanlarda bilgiler içeren yıllık bir yayın olarak anlatılıyor.

Matematik bir anlatımdır bu.

Asıl olan insan üzerinden yaşananlardır oysa. Bugün bitmek üzere olan bir yılın ilk 11 ayı geride kalıyor. Bir almanak dahilinde tüm yılın hazırlanması yavaş yavaş bu ay içinde gerçekleşecektir.

Matematiktir, çünkü duyguları değil salt haberleri içerir. Bir kısmı klasik olarak yaşandıktan bir gün sonra bırakın toplum hafızasını, medya hafızasında bile kalmayan haberlerdir. Bir daha unutulmak üzere hatırlatılırlar.

*

Ne yazık ki, hiç iyi anılamayacak bir yılı geride bırakırken, yeni bir yıla da insanlık adına umutsuz girmekte oluşumuzun acısı yansımayacak mesela bu almanaklara. Mesela bu almanaklarda, dünyada kaç gazetecinin, kaç askerin, kaç teröristin, kaç insan evladının öldüğünün rakamları olacak ancak, her birinin evine, ailesine düşen ateş bu listelerde yer almayacak. Kaç insanın mülteci durumuna düştüğü hatta bu durumdaki insanların cinsiyetleri yaş grupları gibi ayrıntıları yer alacak ama mesela, hangi anılarının geri dönülmez bir şekilde yok olduğu yer alamayacak.

Matematik bir çözümleme ile bizlere sadece istatistik olarak yansıtılan herşey, hayatımızda giderek kötüyü normalleştiriyor, sadece rakam olarak algılamamızı sağlıyor.

Herşey sayılarla ifade edilerek anlatılıyor, sayı ile sayılıyor.

Ancak bir şey her zaman gözardı ediliyor.

O da, acının sayılamayan hatta ölçülemeyen birşey oluşudur.

Acı sayılmaz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları