Yeryüzünde özgürlük

Yayın Tarihi: 02/12/15 07:39
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Dünyada artık ütopik olan, her kazanıldığı sanıldığında yeni bir tutsaklığın temellerinin atıldığı "özgürlük" kavramına internet ne diyor merak ettim.

Arama motoruna sordum.

Karşıma ilk çıkab Wikipedia'daki tanımı: "Özgürlük veya erkinlik, birinin engellenmeden ya da sınırlandırılmadan istediğini seçebilmesi, yapabilmesi ve hareket edebilmesi durumudur. Felsefede, determinizm karşıtı özgür irade fikrini içerir. Politikada özgürlük, hükümet baskısından bağımsızlıktır."

Aslında artık kalmayan bu kavramla ilgili aradıklarımın devamında ve elbette klasik sözlüklerde milletin yazdıklarına da ulaştım ama ardından "yeryüzünde özgürlük" isimli güzel bir organizasyon buldum. Web siteleri de yeryuzundeozgurluk.org. İncelemeye ve hatta desteklemeye değer.

Manifestosunu bakın nasıl bitiriyorlar:

"İnsanın kendi yarattığı sistemde normun dışında kalan, baskı ve zulmün nesnesi haline getirilmiş tüm bireyler, yoksullar, azınlıklar, göçmenler, kadınlar, LGBTT bireyler, mahkûmlar, çocuklar, hayvanlar, evsizler, işçiler, işsizler, radikaller, asiler, "marjinal" diye tanımlananlar, kenara itilmişler, hastalar, fiziksel ve zihinsel engelliler ve ötekileştirilen tüm canlılar için yeni bir düzen ve adalet anlayışı arayışındayız. Mücadelenin ancak birbirimizi anlamaya çalışarak ve yan yana, beraber durarak mümkün olduğuna inanıyoruz."

*

Bu arada manifestoları için "bu tamamlanmamış, hiçbir zaman tamamlanmayacak ve sadece bizim tarafımızdan değil, herkes tarafından geliştirilebilecek manifesto, mücadelede beraber olmak isteyenlere çağrımızdır" diyorlar.

Bu çağda artık ütopik kalan özgürlük kavramı, bir yandan da boynu bükük aslında. Her birey özellikle çeşitli ideolojiler öğretisi ile özgürlüğü ağzından düşürmez. Ancak ne var ki, gündelik hayatında dahi tutsaklıkların içinde ve bunları meşru görerek, kabullenerek yaşar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları