Geçmişin mihenkleri

Yayın Tarihi: 09/12/15 07:46
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bayındır Han hükmettiği halka her sene büyük şölen düzenler, yine bir sene gelecek konukların üç ayrı çadırda ağırlanmasını emreder. Bunlar Ak, Kızıl ve Kara çadırlardır. Ak çadır oğlan çocuğu olanlara, Kızıl kız çocuğu olanlar için, Kara çadır ise hiç çocuğu olmayanlar içindir. Bayındır Han çocuğu olmayanları, üremeyenleri Tanrı'nın lanetledikleri olarak görür. Dirse Han'ın ise çocuğu yoktur yanındaki 40 adamıyla geldiğinde bu davranışı hoş karşılamaz ve hanımına hesap sormaya karar verir. Hanımından hesap sorarken kendini öğüt dinlerken bulur ama öğüdü de tutar ve büyük yemek düzenler. İnsanlara yardım eder hayır duası alır ve sonunda sağlıklı bir oğlu olur. Oğlan büyür ve Bayındır Han'ın büyük boğasıyla güreşir, kuvvetli yumruğuyla boğayı dizginler ve yener. Şan kazanır Dede Korkut'un iltifatlarına nail olur, babası tarafından da ödüllendirilir. Bunu kıskanan babasının 34 adamı fesatlık düşünürler ve babasını Boğaç Han'a karşı doldururlar. Bir av düzenlerler ve o sırada türlü oyunlarla oğlanı babasına vurdururlar. Boğaç Han annesinin sütü ve dağ çiçeği oğlanın yarasına derman olur. Oğlan 40 yiğit tarafından kaçırılan babasını kurtarır. Dirse Han oğluna taht verir.

*

Bu ve benzeri daha bir çok hikayenin, anlatının sahibi olarak bildiğimiz Dede Korkut, destanların bilinen ilk anlatıcısıdır. Dede Korkut kitabında ise eserin çeşitli yerlerinde dede, giriş bölümünde ata unvanıyla anılır. Türklerin göçebe devrine ait yaşamları iyi bilen ve bu hayatlara ait töreleri iyi anlatan birisidir.

Kaynakların kimilerinde Oğuzlar'ın Kayı boyundan, kimilerinde Bayat boyundan olduğu söylenmektedir. Dede Korkut'u Osmanlılar'la aynı soydan gösteren kaynaklar da mevcuttur. İslâm'dan önce yaşamış olmakla birlikte menkıbe türü hikayelerde İslam peygamberinin zamanına yetişmiş gösterilir.

*

Bilinen en önemli şey ise Dede Korkut hikayelerinin öğretici gücüdür.

Bu yıl Dede Korkut kitabının ilk tanıtılmasının 200. yılı.

Belki geçmişle yaşanmaz ama geçmişimizin mihenklerini bilmekten de zarar gelmez.

Özellikle de bunarın dejenere edilmek istendiği bir dönemde.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları