Çağ değişir temel aynı kalır

Yayın Tarihi: 15/12/15 07:46
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Çağdaş düşüncede ilericilik, yaşadığın dönemi, senden önceki dönemden devraldığı hissettiğin genç yaşlardan itibaren, sen dahil, jenerasyonunun senden sonrakilere devredeceği döneme kadarki ilerlemeleri anlatır.

Gelişim ve ilerleme, geriye işlemez. İşlememesi sağlıklıdır. Rasyonel olan ileriye doğru çalışmasıdır. Bir saat gibi.

Bir görevi, bir sorumluluğu, estetik bir dokunuş gibi devralıp, o tarihten itibaren ileriye doğru iter, ulaştırır ve başladığınız noktanın ne kadar ilerisinde devrederseniz o kadar başarılı sayılırsınız.Bu modern, adil, ahlaklı ve temiz düşünce ile davranışın zaten doğal sonucudur.

Ancak bunun dışına çıkmaya görün.

İlerlemeniz gereken kadar ilerleyemez, yerinizde sayar, hatta bazı akılların ürünü olarak geriye sarmaya başlarsınız.

Ulusal çapta, bir İran, bir Afganistan, bu türden örneklerdir.

*

Dünya tarihinde bu türden durumlar bir çok kez yaşanıştır.

Liderliklerin kitleyi sürükleyebilme kabiliyeti ile çevrelenen bir süreçtir bu.

Bu tür şeyler tekrar tekrar olmakta.

Cengiz Han her atlı askerin yanına bez bebekten adam yapar ata bindirir ve ordusunu karşıdaki orduya iki katı göstererek caydırırdı. Şimdi değişen sadece çağın aklı oldu. Mesela bir başkası, sizde demokrasi yok ben getireceğim dedi. Ya da size para, ev iş ülkeyi terkedin diyen de oldu. Yöntemler değişse de temeli aynı.

Yazık olan, bizlere bahşedilmiş bir tek hayatımız var. Ve tüm hayatımızın merkezine aldığımız sorunla hayatımız tükeniyor.

Üzücü.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları