Söz biterse

Yayın Tarihi: 16/12/15 07:53
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Belki dikkat etmeyiz belki ama hayatın temeli sözcüklerdir. Düşünmek bile onlarla olur. Onlarla aşık olur, onlarla acı çeker, mutlu oluruz. Ne hissedersek, ne anlar ne yanlış anlarsak, hepsi sözcüklerle yaşanır.

Sözcüklerle dünyayı algılarız, algıladıklarımızı kullanırız. Geniş bir özetle, sözcüklerle yaşarız.

Wittgenstein "dilimin sınırları, dünyamın sınırlarını imler" der. Aynen öyledir. İnsanın gelişimi nasıl hayalleri ile sınırlı ise, hayalleri de sözcükleri ile sınırlıdır. *

Sözcükler çok önemlidir. Sözcüklerim kadar gelişiriz. Bizler, sözcüklerimiz kadarız. Bilmediklerimiz de, bilmediğimiz sözcüklerimiz kadardır.

Bu derece önemli sözcüklerin temeli de elbette dildir.Dile önem vermek, gelişimine katkı sağlamak, bireysel önem taşıdığı kadar, toplumsal da önem taşır.

*

Dünya milletleri, çeşitli tarihi evrelerde yeni diller geliştime çabasına, dünyayı yeniden anlamlandırma arzusu nedeniyle girmişlerdir. Aydınlama felsefesi, modernizm y ada postmodernizm gibi akımlar medeniyet için yeni diller anlamı taşımaktaydı ve tüm bunlar dünyayı yeniden anlamlandırma çabalarıdır.

Yanı başımızda hatta siyasi coğrafyası içerisinde bulunduğumuz dönemde Osmanlı İmparatorluğu da, Tanzimat dili ile yeni bir yaratmıştır. Tıpkı Osmanlı sonrasındaki gibi, yeni bir dil ile yeni bir söylem biçimi hedeflenmiş hatta sonrasında, daha da ileriye giderek eskiye dair herşeyin kaldırılması için yine sözcüklere başvurularak, eskileri ortadan kaldırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, Tanzimat dili ile kendine yeni bir yapısal anlayış getirmeyi amaçlamıştır. Kendini değiştirmeyi ve ortaya yeni bir söylem biçimi koymayı hedeflemiştir.

*

Sözcüklerin bir yaşamı, bir medeniyeti, bir kuramı hatta bir tarihi sonlandıracak kadar güçleri olduğunu düşünürsek, kimi zaman bir silah gibi kullanılan ve uygarlıkları bile yıkan bu gücü öğrenmenin ve iyi kullanmanın ne derece önemli olduğunu anlarız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları