Yoksa yok oluruz!

Yayın Tarihi: 22/12/15 07:43
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Evrenselleşme bahanesi ile kendi kendimizi asimile ediyoruz.

Yapancı dili önemsemek, öğrenmek çok iyi birşey olsa da çoğu insan ana dilimizi, Türkçe'yi ihtiyacı dışında bilmiyor. Sözde barışçıl bir süreç nedeniyle tarihimize uzaklaşıyoruz. Akışkan kültür altında eziliyoruz diye öz kültürümüzden kaçıp sözde yeni bir kültüre inanıyoruz, inandırılıyoruz.

Biz yok oluyoruz.

Dil bir toplumun en önemli ortaklığı. Kıbrısı Türklerin ise ana dili olan Türkçe, bir çok etken ve düşünce yapısı nedeniyle gündelik hayatımızın dışında geliştirilmiyor, bu zenginlikten bir çok nedenle uzak duruluyor. Yabancı dilin önemi tartışılmaz ama ana dilimizin ona sahip olacak kadar çok iyi bilinmesi de toplumsal anlamda önemli

Barışçıl olmak çok önemli. Herkesin koşulsuzca desteklemesi gereken bir tutum. Barışçıl olmanın tarihimize uzaklaşmakla ilgisi bulunmaması da bir o kadar önemli. Tarihimizde sevmediğimiz, benimsemediğimiz hatta utandığımız dönemlere sahip olabilir. Ama bu duygularımıza rağmen ve bu duygularımızla tarihimizi, geçmişimizi, kökenlerimizi bilmemizin zararından çok, doğru duygularla algılama yöntemlerini geliştirirsek faydası olacaktır. Bir toplum tarihinde benimsemediği şeyler yaşamış ya da yaşatmış olabilir. Bunu yok saymak, giderek uzaklaşmak değil, sahip çıkmak ama yanlışları da söylemek esas olmalıdır.

Ülkemizde kontrol edilemeyen dış kültür akını olduğu gerçek. Sürekli bir akış var. Ancak buna kızıp kendi öz kültürümüze usaklaşmak, mevcut akışın olumsuz kültürel etkileri yüzünden yeni bir kültür yaratmak üzere kendi ana kültürümüzü yok sayacak kadar oan yabancılaşmak keni topraklarımızda, kendi marifetimizle asimile olmaktır.

Oysa medeniyet, geçmişini herşeyiyle bilmek, kabul etmek, sağduyu ile tarihinden ders almış olmakla gelişir. Kültür, birikmiş birşeydir ve silip yeniden biriktirmek, 10 bin yıllık tarihimizi aydınlattığı ışığı karanlığa boğmaktır.

Endişem odur ki, biz Kıbrıslı Türkler, bu ve benzeri törpülenmelerle, kendi kendimizi asimile ederek yok olmaya gidiyoruz.

Oysa bu sağduyu ve rasyonel bir düşünme yöntemi ile engellenilebilir. Tüm bunlar toplumla kucaklaşacak aydının işi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları