Vazgeçmemek de bir felsefe ister

Yayın Tarihi: 13/01/16 07:49
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Japonlar'ın balığı çok sevdiklerini bilmeyeniniz yoktur. Fakat buna rağmen, Japonya sahillerindeki balık miktarı bırakın bol olmayı Japon nüfusuna asla yetmeyecek kadar azdır. Balıkçılar, balık talebini karşılayabilmek için büyük tekneler yaptırıp uzaklara açılarak balık avlamaya başlamışlar. Balık için uzaklara gidildikçe bu kez geri dönmesi vakit almış ve dönüşte tutulan balıkların tazeliği kaybolduğundan Japonlar balığın lezzetini sevmemişler. Balıkçılar bu problemi çözmek için teknelerine soğuk hava depoları kurmuşlar.

Böylece istedikleri kadar uzağa gidip, tuttuklarını soğuk hava deposunda dondurulmuş olarak saklayabilmeyi başarmışlar. Ancak Japon halkı taze ile donmuş balık lezzet farkını hissedebildiğinden donmuş olanlara fazla para ödemek istememişler. Balıkçılar bu defa da teknelerine balık akvaryumları yaptırmışlar. Balıklar akvaryumda fazla sıkışsalar da en azından canlı kalabilmişler. Bu sıkışıklık balıkların lezzetine yine de yansımış. Balığa düşkün Japon halkı bunu da sevmemişler. Hareketsiz, uyuşmuş vaziyette günlerce yol gelen balığın, canlı, diri hareketli taze balığa göre lezzeti yine de kayboluyormuş.

Balıkçılar nasıl olacakta Japonya'ya taze lezzetli balığı getirebileceklerini düşünmüşler.

Siz olsaydınız ne yapardınız ?

Konuyu sadece taze balık sağlama olarak düşünürsek çözüm sınırlı. Ancak soruna felsefe ile yaklaşırsak konunun çözümü basittir.

"Hayatı anlamak için felsefe" önemlidir. Balıkçılar da bu konuda felsefeye başvurmuşlar.

İnsanın aklını ve emeğini bir problemi çözmekte yeterince kullanmasının en büyük motivasyonu düzeyli ve dozunda hissedilen hırstır. Hırs vazgeçmeme ve artı çözüm üretmektir.

Problemlerden, uzaklaşmaktansa içine atlamak, boğuşmak ve onları yenmek gerekir. Problemlerimiz çok ve çeşitli olabilir. Kararlı olmak ve çözmek için vazgeçmeyecek ölçüde hırsa sahip olmak gerekir.

Şimdi gelelim Japon balıkçıların vazgeçmeyerek probleme çözüm hırsı katarak vardıkları müthiş sonuca:

Japon balıkçılar balıkları yine teknelerindeki akvaryumlarda tutmuşlar. Ancak akvaryumun içine küçük bir köpekbalığı atmışlar. Bir miktar balık köpekbalığı tarafından yutulmuş ama geride kalanlar son derece hareketli ve taze kalabilmişler.

İşte bu küçük köpekbalığı, vazgeçmememizin ve felsefik olarak bir çözümün sembolü.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları