Modern akıllar, modern haklar

Yayın Tarihi: 18/01/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Unutulma hakkı, dünyanın medeni ülkelerinde eski bizde olmayan bir hak.

Vatandaş olarak sosyal medya veya bilgilerimin kaydedildiği herhangi bir servisi kapatmak istiyorum, kapatırken de içindeki bütün verilerin silinmesini istiyorum. Unutulma hakkı hayata geçerse, bu firmaların bana sildiğine, bilgilerin tekrar geri gelmeyeceğine, kopyalarının bulunmayacağına dair teminat vermesi gerekecek. Dilediğim zaman içindekileri silebilme hakkına sahip olmalıyım.

Peki şimdi nasıl?

Üye olurken size onaylamazsanız ilerleyemeyeceğiniz bir seçenek sunuluyor ve orda birçoğumuzun okumadığı kurallar yeralıyor. Özel ve kapsamlı dile yazılan, okumak isterseniz size yoran be uzun uzun cümlelerin kurulduğu sayfa sayfa süren yazıları okumamamız için ellerinden geleni yapıyorlar. Tıpkı bankaların kredi kartı kurallarının minicik harflerle sayfalarca yazılan ve size hiç hak tanımayan sözleşmeleri gibi.

O kadar tek taraflı ki herşey, bize hak tanımıyor.

Yukarıda bahsettiğim unutulma hakkı çok önemli ve son demokrasi değerlerinden. Ülkemiz için bahsetmiyorum. Bizim bu kültüre daha yolumuz var. Üstelik yasalarımızın olmasına rağmen.

Ülkemizde Kişisel Bilgilerin Korunmasına yönelik bir yasa olduğunu ve bunu yürürlükte olduğunu biliyor ve bu konuda haklarınızı savunuyor musunuz?

Peki Bilgi Edinme Hakkı'na yönelik bir yasa olduğunu ve çok az bir sınırlandırma ile (devlet sırrı kapsamı gibi) her türlü bilgiye ulaşma hakkınız olduğunu biliyor ve bu hakkı kullanıyor musunuz?

Dünya artık, demokrasinin estetiklerini yaşama yolunda. Unutulma hakkı, ölüm anı onuru bilgi detaylı ve modern zamanların haklarını yaşamlarına katıyorlar. Bizim gibi değiller açıkçası Çünkü sadece yasa da yetmez. Haklarını bilen halk da lazım.

Ancak bizde ne yazık ki masum vatandaş haklarını bilmez ve talep etmezken, suç eğilimli olanlar, sahtekarlar, üçkağıtçılar işledikleri suçlardan sıyrılmak gerekliliği nedeniyle yasaları çok iyi biliyorlar.

Aydınlık gelecekse, halk aydınlanmadan olmaz!

Neticede yakın gelecekte bu tür sözleşmeleri okumamız gerekecek çünkü şimdiki gibi olmayacaklar. Seçeneklerimiz ve haklarımız olacak. Bir hesabı kapattığınızda karşı taraf size ait herşeyi kesinlikle unutma/silme/yoketme hakkı tanıyacak. Yerel olarak yaşayamadıklarımız global alanda, sosyal medyada yaşayacağız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları