Gündem önderliği

Yayın Tarihi: 02/02/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Teknolojik yenilikler, kültürel değişmeler, bilgi ve enformasyonun artışı, Enformasyon Devrimi'nin toplumsal koşullarının hazırlarken, toplumsal hiyerarşilerde yeniden yapılanıyordu. Değişme paralel olarak artık, ülke genelini belirleyici bir gösterge olarak GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) yerine, ülke geneli medyalardan soruluyor. Toplum medya söylemiyle belirleniyor, gelişmişlik düzeyi medyalarda ölçümleniyor, politika medyalara bağlı gelişme gösteriyor. En genel temsil etme ile medyalar, böylece toplumsal hiyerarşinin en üstünde yer almaya başlıyor.

Medyanın doğasında bulunan bazı unsurlar şöyle belirtilmiştir: Medyalara doğaları gereği erklerin karar alma biçimlerini şekillendirmeye katkıda bulunurlar. Ayrıca doğası gereği, "anlık" alanı temsil eden medya, yazılı ve sözlü kültürün aksine "şimdicilik" anlayışına hizmet ediyor. Şimdicilik, birey ve toplumları kendi orijinlerinden uzaklaştırırken, onların hem geçmişe ilişkin tasavvurlarının hem de gelecek hayallerinin alt üst edilmesine vesile oluyor. (Edibe Sözen, 1997)

Tüm bu olgular haberciliğin de önünü açmaktadır. Toplumun bu devinimi ve buna başlı olarak teknolojik etkilerle artan iletişimin ağırlıklı etkileyici kısmını oluşturan haber ve dolayısıyla habercilik, yöresellikleri içerirken genel anlamda evrensel içerik ve gündemden kaçamıyor. Kıbrıs'ta 300 bin insana yayın yapan bir televizyon kanalı, "Saddam'ın asılma haberi"ne duyarsız kalamaz.

Habercilik dünyanın global hayatından ve döngüsünden başlayarak, en dar alanlardaki yayıncılığa kadar indirgenerek etkililik yaratmaktadır. Egemenlik ise bu noktada başlar.

Çok uluslu kuruluşların reklama ödedikleri paralar ve bu rakamların büyüklüğünden, büyük ülkelerin, çoğunlukla batılı ülkelerin doğu ve orta doğu öncelikli olmak üzere yaptıkları ticari akınlar, günümüzde artık medyadan ve reklamlar yanında en etkili araç olan haberden geçmektedir. O kadar ki dezenformasyon ve manipülasyonlarla dolu içeriklerle haberlerini halka ulaştıran kuruluşlar bu büyük ülkelerin haberlerin egemenliğini ne denli bildiklerinin de kanıtları olurlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları