"Dinle kardeşim!"

Yayın Tarihi: 17/02/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

O'nu tanıyanlar konuşmağa başlar başlamaz ilk cümlesinin çoğunlukla "dinle kardeşim!" olduğunu anlatırlar. İlk kez konuştuğuna, hep tanıdığına, kabalığa uğradığı anlardaki bir kaba kişiye dahi hitabı böyleydi.

Hayatının tamamını insan emeğinin değerine, insan sevgisine, bütün halkların kardeşliğine inanarak yaşadı. En zor anlarında bile bu inançla bağlı olduğu sarsılmaz duygularını kendine özgü anlatımıyla hep aktardı insanlara.

İradesinin çelik gibi gücü yanında, kırılgan sevgi dolu kalbiyle tanıdı herkes Onu.

Yaşadığı hayat, bir çok güzel yaşanan hayattan çok daha zor olmasına rağmen, O zor hayatını bile çok sevdi ve sevgi ile anlattı her zaman.

Bu kadar kimi sevgiyle anabilirim ki? Nazım Hikmet'i elbette!

*

Paşa torunu, romantik bir komünist...

Ama öyle bizim zamanımızda yaşanmakta olan yozlaşmış bir siyasi akım gibi değildi komünistliği. Çekirdeğine kadardı O.

Romanlarında, şiirlerinde, ürettiği kaleme aldığı her eserinde yansıttığı büyük hasret, büyük aşk, büyük insan sevgisi, sadece aklından süzülen edebiyat değil kalbinin derinliklerinde yaşanan duyguların eseriydi.

Emekçiyim

Sevdayım tepeden tırnağa,

Sevda: Görmek düşünmek, anlamak

Sevda: Doğan çocuk yürüyen aydınlık,

Sevda: salıncak kurmak yıldızlara,

[...]

*

Her satırında hissettirdiği bu derinlikti Nazım Hikmet'in. O'nu anlamak gayreti bile hoş. Bir siyasi söyleme malzeme yaparak kirletmeden, gündelik sıradan yalanlarımıza alet etmeden anlamağa çalışmak ne güzel.

Aslında çok ışık tutuyor insanlığa hala. Çünkü tüketen bir dünyada bu denli hızlı akarken zaman, gündelik hayatımızda anlamları sıradanlaştıran bir çark var. Bizi kolayca çiğneyip ömrümüzden çalıyor. Ne anı ne zamanı tadamadan geride bırakmamıza neden oluyor.

Nazım Hikmet'i bu noktada anlamak, mücadelenin ortasında yılmamayı, cephenin büyüklüğünü anlamayı, bu cephenin hep sıcak ve saldırgan olduğunu kavramayı anlamak demek aslında.

Üstelik insan sevgisi ile dolu bir kalple mücadele edebilmeyi anlamak demek.

*

İncelikten, nezaketten ödün vermeden, mücadeleyi ak bir sayfayı kirletmeden yapmak asıl olan. Ak sayfayı kararttıktan sonra o sayfa sizin zaferinizi yazsa da okunmaz!

[...] Şiirin tamamını yazarın eserlerini orijinal kitaplarından okumanızı öneririm. Söz konusu şiir, Nazım Hikmet'in "Yaşamak ne güzel şey be kardeşim" isimli romanında hayat bulan kahramanı Ahmet Kadri'nin ağzından dökülen yine yazara ait bir şiirdir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları