Torpil balığı

Yayın Tarihi: 23/02/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

"Bağışlamak" ifadesi ile anlatmaya çalışır Türk Dil Kurumu; "Affetmek" kelimesini. Ancak, bu şekilde anlatmak pek de kolay değildir. Aslında tek başına anlatmak yerine paraliz bir yaklaşımla eşdeğer tutarak anlatmak kaçınılmazdır.

Paraliz, felç durumudur. Burada bu kelime üzerinde kurmaya hazırlandığım metafor ise, Sokrates ve Platon çifte felsefesinden bahsederken kullanılan anaparaliz kelimesindeki kadar karmaşıktır. Analiz ve paraliz kelimelerinden türetilen anaparaliz, analiz yöntemiyle felç durumuna vardıran bir yaklaşımı anlatmaktadır.

Tam da torpil balığı gibi. Vücudunda elektrik potansiyeli olan torpil balığı, tehlikeyi savmak için bunu saldırgana geçirir ve geçici bir felç durumu yaratır. Bu esnada kaçar.

*

Affetmek, sadece bir kelime tanımı ile algılanabilir bir ifade değildir. Öyle ki, içinde bulunulan ve affı oluşturan durum, süreç, davranış veya olgunun derinliği ile ilintili bir kavramdır. Kelimelerle yolculuk yaparken ya da sosyal hayatımızda, sıkça yer bulan "affetmek" kavramı, öncesi ve sonrası arasında insanın kendi ruhuna uyguladığı torpil balığı etkisidir.

Aslında bir yüzleşmenin ta kendisidir.

Kırgınlık ve bunu çözememe süreci doğaldır ki insandan insana değişir. Ancak bilinen o ki, bunun çeşitlerinin genel bazı sınıflandırmaları söz konusudur. Örneğin bunlardan biri, haklı olduğunu bilme ve bunun kesinliği yargısında olmadır. Bir diğeri ise haklı olduğunu bilmeme ama geri adım atamama durumudur. Bu iki ana sınıfta ortak yan, tarafların birinin haklı olma yargısını kendi içinde eleştirerek çözmesi ve ilk adımı atması gerekliliğidir.

Bu zaman alır. Bu zaman kültürden kültüre değişir. Ancak bilinen şu ki, geçen zamanın doz aşımı affetmeyi ve beraberinde gelen kavram olan affedilmeyi zorlaştırır.

Felç durumuna ısrarcı tutumumun nedenini aydınlatmam gerekirse şu detayı paylaşmam çözücü olacaktır:

Sözcüğün kökeninde yer alan ve Eski Yunan'dan gelen "Paralyse" kelimesi, sadece hareket edememe, yürüyememe halini değil, ilişki ve bağın olmadığı, her türlü ilişki ve düğümün çözüldüğü, hiçbir şeyin artık ilerlemediği hallerini de anlatır.

*

İşte yaşamımıza not düşeceğimiz bir durumdur bu.

Affetme gerektirecek bir hadisede bulunmamak önemli. Fakat bu durum başımıza geldiğinde, zamanı geciktirmeden analiz etme, ilişkiyi paraliz yaşamadan tutumu gözden geçirme ve çözme eğiliminde olmamız kısa hayatlarımızda önem teşkil eder.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları