Koklamak ve dokunmak

Yayın Tarihi: 26/02/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bir insanın mutlu olduğu nasıl anlaşılır? Gözlerinin parlaklığından, neşesinden, belki yüzüne vuran iç aydınlığından. Bunlar doğru. Mutluluk saklanamaz. Mutluluk insanın içinden sızar, bir yerlere girer, orayı değiştirir. Bir de kokusu vardır. Bilir misiniz? Mutluluk kokar.

İnsanlar pek farketmezler. Oysa, her ruh halinin kendine özgü bir kokusu vardır. Eğer insanlar koku duygularını kaybetmeselerdi, bunları da bilirlerdi. Ama bir çok şey gibi bunu da kaybettiler.

Hayvanların birbirleriyle iletişim kurmalarında koku nasıl önemli bir rol oynar bilirsiniz.

İnsanlar konuştukları için artık kokuya gerek duymuyorlar gibi geliyordur size. Şimdi siz bana insanların konuştuklarını mı söylüyorsunuz? İnsanlar gerçekte konuşmuyorlar. Konuşur gibi yapıyorlar. Öğrendikleri sözcükler var. Birbirlerine onları söylüyorlar.

Gerçekte çok azı, çok az zaman için konuşuyor. Onlara da dikkat edin, duygu sözcükleri yoktur. Birbirlerine söylemeleri gereken sözleri söylerler. Onun için de çoğunlukla birbirlerini dinlemezler. Gerçekte konuşmayan, gerçekte dinlemeyen insanlar iki önemli iletişim aracını da kaybettikleri için artık anlaşamıyorlar.

Koku ve dokunma.

İşte gerçek iletişimin iki yolu. İnsanlar ikisini de unuttu.

Koklamak, öyle incelikli bir duygudur ki, bugünün insanına öğretilmesi gerekir. Zavallı koku alma duygumuz. Öylesine kötü kokularla bozuldu ki, yeniden eğitilmesi gerekiyor.

Biliyor musunuz, insanlar insan kokusunu bile alamıyor. Bir kadının kokusu. Bir erkeğin kokusu. Çocuğun kokusu. Yaşlı insanın kokusu. Umudun kokusu. Bezginliğin kokusu. Hayata kırılmanın kokusu. Mutluluğun kokusu. İnsanlar bütün bunları unuttular.

Dokunma da öyle! İnsanlar bunu da unuttu. Bir elin el üstüne konması, .bir omuzun omuza dayanması. Bir sırtın sırta dayanması. Ayakların birbirine sarılması. Bedensel dokunma. Unuttuğumuz ne çok şey var. Bir türlü içimizden geleni söylemeyi, yazmayı bilemediğimiz için yalanlarımızın aracı oldu sözcükler.

Oysa beden yalan söylemez, dokunuş yalan söylemez.

Doğru bakarsan doğru görürsün, görmeyi de kaybedene kadar!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları