Usta ve kurtuluş

Yayın Tarihi: 11/03/16 07:42
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Bazı acılar toplumsaldır.

Bunun başını çekenler ise tarih önünde vücuda gelirler. Tarih boyunca yaşarlar, artan anlam kazanırlar. Onlar yaşarlarken, toplumun önünde giderler. Kendi çağlarında çektikleri acılar, hep üzüntü verse de, haklarında kendi hayatlarını hiçe saydıkları düşünülse de onlar, hayatlarını adadıkları davaları için nice acıları, hasretleri toplumun patlama noktalarını boşaltmak için ve bu paha ile yaşarlar.

Ne acısıdır bu ama iyi ki de vardılar.

Hatırlamak lazım bir mücadelenin kusursuz ismi Usta Nazım Hikmet gibi, Aziz Nesin gibi, Yılmaz Güney gibi ve benzerleri gibi ölümsüz isimleri.

Hep bir şeylerden, en çok da dönemlerinin erkini çevreleyen düşüncenin sonuçlarından kurtuluş için yaşamlarını hiçe sayarlar. Kavgalarını gelecek için verirler.

Sadece içimden geldiği için değil, hiç unutulmamaları gerektiği için anmalı, anlam kazandırmalı, anlaşılmaları, her dönemde yansımaları sağlanmalı.

Hayatlarından ve mücadelelerinden tecrübe edinmek için... Baştan başlamak yerine, kaldıkları yerden devam etmek için.

Bir Usta'nın bir şiirindeki kurtuluşa duyduğu umudu okuyunca nasıl insan mücadelenin yarım kaldığını anlıyorsa, o kadar sürdürme hedefi ile kendini aşmalı...

Tam da yaşanan günlerde, sadece okumamalı, yüreğine soluk soluk çekmeli insan... Ve ardından ne kadar üzülürsek, o kadar ihanet ediyoruz bu kurtuluş mücadelesine...

*

[…] nasip olmazsa görmek o günü,

ölürsem kurtuluştan önce yani,

alıp götürün

Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni.

[…] ölürsem o günden önce yani,

- öyle gibi de görünüyor -

Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni

ve de uyarına gelirse,

tepemde bir de çınar olursa

taş maş da istemez hani…

*

Ne dersiniz? Usta haksız mı? Bırakın O'nun kurtuluştan önce ölmesini, sizce kurtulabildik mi?

Not: […] Şiirlerin tamamını original kitaplardan okumanızı öneririm.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları