Teknoloji göçmenliği

Yayın Tarihi: 22/03/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Türk Dil Kurulu "Göçmen" kelimesini "kendi ülkesinden ayrılarak yerleşmek için başka ülkeye giden" şeklinde tanımlarken, "yurttaş" kelimesini ise "yurtları veya yurt duyguları bir olanlardan her biri" diye ifade eder.

İki kavramın aslında birbirleri ile ilgili ve ayrık manaları da vardır. Yurttaşlık bir yandan bize sahip olmayı, öncelikli olmayı ve oralı olmayı çağırırken, öte yandan göçmenliğe göre bir üstünlüğü de vurgular. Göçmenlikte de bir çağrı vardır. O da, sahip olmamak nedeniyle hak aramak yada hak sahibi olmaktır. Eşitlenmezler, ancak hep eşitlenmesi kavramı üzerine biri olumlu, diğeri olumsuz tavır içindedir. Toplumun doğası budur!

Her ikisinin kavramsal olarak neleri yardıma çağırdıkları ve göndermelerini bu özetle geçerken varmak istediğim yeni bir metafor aslında.

Teknoloji yurttaşlığı/göçmenliği.

*

Bu metafor bize 1980 yılını merkez almamızı sağlar. Bu yıldan sonra doğan insanlar, teknolojinin içine doğmaları ve birlikte hayat sürmeleri nedeniyle teknoloji yurttaşı kavramı altında toplanırlar. Bu yıldan önce doğan insanlar ise teknoloji göçmeni olarak nitelendirilirler. Çünkü teknolojiye sonradan ulaşmışlardır.

Bu iki metafor aslında gerçek kavramlarda olmayan (ama olan) bir tersine farklılığı da içerir. Teknolojinin yurttaşları, teknolojinin göçmenlerine göre daha sahiplik hakkı olan, oralı olan, içine doğmuş ve ilk hakları elde etmiş olandır. Gerçek anlamlarındaki gibi yurttaşlığın aynı coğrafyada, göçmenliğe karşı elde tuttuğu üstünlüklere sahiptir gibi görünebilir.

Ancak enteresan bir olgu unutulmamalıdır. Bu kavramlarda, yurttaşların yurttaş olmalarını göçmenler sağlamıştır.

1980'den sonra doğanların içine doğduğu teknolojinin mucitleri ve üreticileri ile yurttaşlara bu teknolojiyi öğretenler, 1980'den önce doğmuş olan teknoloji göçmenleridir.

Bu iki kavramın iç içe, karşıt ve bağlı durumları aslında siyasi manadaki yurttaşlık/göçmenlik kavramlarında/çatışmalarında da bulunur. Yukarıda bahsettiğim olmayan ama olan da budur.

Yurttaş içine doğduğu coğrafyadan kaçıp başka bir coğrafyada göçmen pozisyonuna dönüşür. Ancak yurttaş olduğu kendi ülkesinden kaçma nedenlerinin temelinde onu orada barındırmayan her şeyin temelinde olan insan yani o coğrafyanın yurttaşı bulunmaktadır.

Ardından göçmen sayısı gün gelir göçmenlerin yaşadığı coğrafyadaki yurttaşların o ülkeyi terk etmelerini sağlar ki bu da, aynı döngüdür. Kaçan yurttaş, başka bir ülkede göçmen konumuna dönüşecektir.

*

Teknoloji yurttaşlığı ve göçmenliğindeki bu metafor ile gerçek kavramdaki bu benzeyişler acı hikayeler içerirler. Ancak kozmopolit yaşam bu döngünün acı da olsa hız kazanmasını sağlamıştır. Hatta bu döngü kozmopolit yaşamı sağlamıştır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları