Gutenberg'in gözyaşları

Yayın Tarihi: 25/03/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Rahatlıkla söyleyebilirim ki bu gezegen aslında "Gutenberg Gezegeni". 1447'de matbaayı kullanıma sokan Johannes Gutenberg, bana göre tüm zamanların en gerçekçi ve en büyük devrimini yaptı.

Çünkü matbaa, sadece bir şeyin çoğaltılması, aynı şeyden araçlar yolu ile birden fazlasını basmak gibi bir amacı sağlayan alet değildir. Matbaa, düşüncenin daha hızlı yayılması, dünyanın bir alan olarak bireysel hakların inşa edilmesi için ilk adımın atılması, kitle düşüncesinin, kamuoyunun gelişmesi gibi sıralayarak bitiremeyeceğim bir çok kavram ve olgunun devrimidir...

Haberdar olma, bir yerlerde oluşan ya da oluşacak olanı daha hızlı bilme gibi etkenleri tetikleyen matbaa, diyalektiği, demokrasiyi, hakkı da paralelinde harekete geçirip sarmal bir döngüye sokmuştur. Hatta dinler de hızlı yayılımı Gutenberg Gezegeni'nde daha hızlı yaşamıştır.

Gutenberg Gezegeni olan dünya, matbaa eksenindeki kavramların yayılmasıyla dönen ve iletinin kaynaktan hedefe, medya ile aktarıldığı ve neredeyse her şeyin sadece bu olduğu bir çağ yaşıyor. 5 yüzyıllık hikayesi olan Gutenberg Gezegeni, İletişimde artık bilinen en son evreye gelmiştir.

Biz bu anlayışın ne kadar gerisinde olursak olalım, bilginin dolanımı, enformasyonun salınımı engellenemez ve ezici bir güçle etrafımızdadır. Tam da bu nedenle ondan korunma ihtiyacı duyarız. Gutenberg Gezegeni sakinlerinden olan bizler de artık, iletinin kaynaktan hedefe medya aygıtları aracılığı ile iletildiğini ama eski saflığında olmadığını bilmeliyiz. Bilakis yolda başından neler geçer, neler olur da değişir ve başka hallere bürünür, bilinmelidir.

Bunun en önemli eğitimi medyayı doğru okumaktan, şüphe ile yaklaşmaktan geçer. Aksi halde düşündüğümüz düşünce, kurduğumuz hayal bile bize ait olmaz, yönlendirilmiş şekilde başkalarının istediği gibi olur.

SMS'le, Twitter'le, FaceBook mesajları ile herkesin artık bir "anlık medya aygıtı" durumunda olduğu günümüzde, edinilen veya diğer medya aygıtlarından gelen bilgiyi "yemeden önce iyice yıkamalıyız."

Yoksa, Gutenberg Gezegeni'nin bugüne ulaşan ürünleri, Gutenberg'in gözyaşları içinde bizi zehirleyebilir!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları