Entrika hep vardı

Yayın Tarihi: 31/03/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Siz bunun yeni bir şey olduğunu mu düşünüyordunuz? Sanırım artık böyle düşünen kalmadı. Entrika hep vardı!

Kelime anlamı ile entrika "bir işi sağlamak veya bozmak için girişilen gizli çalışma, oyun, dolap, düzen, dalavere, hile" anlamında kullanılır. Hiç kimsenin farklı algılamadığı kelimelerin başında gelir. Hemen herkes bu kelimeyi bilir ve bu anlamda kullanır. Kimileri de yaşar yaşatır!

Milattan önce 384'te, Makedonya kenti olan Stageira'da, Makedonya kralı II. Amyntas'ın hekimi olan Nikomakhos'un oğlu olarak dünyaya gelen Aristo, herkesçe bilinir ki, bir çok kavramın ve düşünce yapısının babasıdır.

Milattan önce 367'de Platon'un Atina'daki akademisine girmesiyle Platon'un en parlak öğrencilerinden biri biri olur. Kimi zaman Platoncu savları rakip Isokratos okuluna karşı savunmak için geliştiren, hatta zaman zaman da Evdamos ya da Can üzerine yazılarında olduğu gibi, bu tezleri büyükseyen diyaloglar yazar.

Platon öldüğünde, Akademeia'nın başına en iyi öğrencisi Aristo yerine Spevsippos'u atanır. Tarih bize gösterir ki Antik Çağ'dan itibaren entrika vardır. Platon'un bu seçiminde Aristoteles'in Akademeia'yı terk etmesinin ancak bu terk edişe de Spevsippos'un yaptığı ön hazırlıkla karar verişinin neden olduğu öğrenilir.

Aristoteles'in de Spevsippos'a karşı kalıcı olumsuz düşünceleri olduğunu bildiğimizi de söyleyebilirim. Aristo da özgünlüğünü daha o zamandan belli eden bir okul kurar. Bu okuldaki girişimleri arasında yaşambilim üzerine çalışmaları yer alır.

Bu süre uzun. Bir sürü olay yaşar. İhanet, işgal gibi...

Bu ve benzeri nedenler ve en çok entrikalardan usanan Aristoteles Atina'ya dönüp Akademeia'ya rakip olarak Lykeion'u, ya da diğer adıyla Peripatos 'u kurar. Burada on iki sene ders verir. Büyük İskender'in bir Asya seferi esnasında ölmesi üzerine Atina'da Makedon karşıtı bir tepki dalgası oluşunca (buraları çok uzatmayayım) Aristoteles'e karşı, dine saygısızlık davası açılması söz konusu olur. Bu da entrika tarihidir bir bakıma. Çünkü bu davanın nedeni "bir ölümlüyü, Hermias'ı, anısına bir ilahi yazarak ölümsüzleştirmektir. Yani itham budur!

Bunun üzerine Aristoteles, Sokrates'in yazgısını paylaşmak yerine Atina'yı terk etmeyi seçer. Kendi deyişiyle, Atinalılar'a "felsefeye karşı ikinci bir suç işlemeleri" fırsatını tanımak istemez.

Bu kaçıştan çok içerlemiştir ve zaten takip eden yıl milattan önce 322'de hayatını kaybeder.

Sadece bununla kalmaz entrikanın tarihi. Geçmişin her dönemecinde bir galibiyet ya da yenilginin ekseninde entrika vardır.

Hala olduğu gibi!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları