İki ürkek yürek

Yayın Tarihi: 19/04/16 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+

"Anladığım kadarı ile Milena ikimiz de çok çekingen ve ürkek kişileriz. Birbirimize gönderdiğimiz mektuplar o kadar çekingen o kadar korku dolu ki. Cevaplar dersen onlar ayrı bir korku kaynağı ikimize de doğuştan gelmemiş bu özellikler ama ben de huy edinmiş artık.

Bir odadayız Milena. Birbirine bakan iki kapının ardındayız ama ayrı ayrı. Biri açacak olsa diğeri hemen ürküp kapıyor kapıyı. Halbuki bu iki kişi ürkeklik olarak bu kadar benzemeseler, biri diğerine hiç aldırış etmese açsa kapıyı çıksa dışarı odayı düzenlese. Ama hayır o da en az diğeri kadar ürküyor ve saklanıyor kapısının ardına ve o güzelim oda bomboş kalıyor ortada.

Ve bu yüzden hep ikimizi üzen yanlış anlamalar oluyor. Aslında senin anlamadığını söylediğin o mektuplar sana en yakın olduğum zamanlar yazmış olduklarım oluyor.

Yeryüzündeki 38 yıllık yolculuğumdan sonra bir dönemeçte sana rastlıyorum ve bu geç gelen hiç beklemediğim karşılaşma sonrasında ne yapacağımı bilmez şaşırıp kalıyorum. İçimde fırtınalar kopamıyor, bağıramıyorum, çılgınlıklar yapamıyorum bu yüzden."

*

Yukarıdaki mektup satırlarının sahibi Franz Kafka, Milena Jesenska ile ilk kez 1920 yılında, bir yazısını Çek diline çevirirken tanıştı. Bir çarpışma etkisi gibiydi bu. Kader bazen karşılaştırır. Kıymetini anlayan yaşar. Kafka ve Milena da bu tür bir karşılaşmanın sonucunda aşk yaşadılar. Ürkek, çekingen ama gerçek.

İlişkileri kısa zamanda derinleşti ve 2 yıldan daha uzun bir süre derin ve gizli bir şekilde devam etti. 1924 yılında Kafka Viyana yakınındaki bir sanatoryumda öldü. Milena, Ravensbrück'te 1944 yılında Nazi'lerin elinde öldü.

Bu mektupları ise bizlere sadece ilişkilerinin değil aşkın da bir belgesi olarak kaldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları