Son insanlar

Yayın Tarihi: 21/04/16 08:00
okuma süresi: 2 dak.
A- A A+
Eytişim. Gerçekliği ve onun çelişmelerini inceleme gayretimiz, bu çelişmeleri aşmayı sağlayan yolları aramayı öngörümüz, akıl yürütme yöntemimiz.

Son insanlar kavramı bu bir bakıma. Nietzsche'deki "son insanlar", "üst-insanlar"ın ortaya çıkışından önce gelen insanlar olarak anlatıldı bize. Nietzsche "üst-insanlar"la karşılaştırıldığında, son insanları korkaklıkları, akli melekelerinin gelişmemişliği ve ileriye dönük tasarımlarının kısırlığı nedeniyle aşağılar. Ben bunu yapmak için yazmadım elbette bunu. Tam aksine anlama gayreti gibidir anlamadığını anlama tanısı insanda. Yeterki semptomları yakalayalım kendi kendimize. Tedavi başlar o zaman. Gündelikten kurtulmanın ve yaşamı duyularla anlamanın vakti başlar o zaman.

*

"Son insanlar", "üst-insanlar" kavramını Nietzsche'den devralan Francis Fukuyama, insanlığın bazı unsurlarının, kendisinin olumladığı "tarihin sonu"na karşı gelebilecekleri endişesini tarif etmek için kullanmıştır. Batı, öyle bir maddi güvenlik aşamasına erişmiştir ki, eskinin "bir amacı olan tarih" anlayışıyla yetişenler için bu toplumsal aşama artık hiç bir heyecan vermemektedir. Hatta toplumsal gelişmenin bu çizgisine ait "son insanlar" bu girişimin insanlığın çıkarlarına tamamen aykırı olacağını bildikleri halde, "bir amacı olan tarih"i yeniden diriltmeyi bile düşüneceklerdir.

Felsefeyi değerli kılan da budur. Gündelikten sizi alıp uzaklara taşıyan ama gittiğiniz uzaklıktan bugüne ve bu ana ait oluşumun temellerini oluşurken görmenizi sağlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları