Enformasyon zehirlenmesi

Yayın Tarihi: 19/05/16 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Biliriz ki, bu yüzyılda medyada çok şey değişti.

Çok değil 5-10 yıl önce 4. kuvvet olarak anılan ve yasama-yürütme-yargı denen güçleri takip eden bir denetleme gücü olan medya artık, bu üç gücün de önünde ve ilk sırada.

Ancak denetleme temeli ortadan kalktı. Manipülasyon ve güç endeksli yapısal dönüşüm nedeni ile, halk adına denetleme yapma ilkesi tarihe karıştı.

Esas olarak medya haber verme, bilgi sahibi yapma ya da eğlendirme gibi içerikleri yanında temel olarak, halkın iradesinin doğru kullanılması için, eleştirme yöntemi ile denetleme yapmayı birincil hedef sayan aygıtlardan oluşur. Ancak bundan uzaklaşıldığı tüm dünyada aşikar.

Bizdeki uygulamalara, ayaklar altına alınan etik değerlere, mesleğin kişi ve kitle çıkarlarına uygun kullanılmasına bakıp yanılmayın. İdeal medya dünyada, bahsettiğim ilkelerin arayışını ve öncülüğünü sürdürme mücadelesindedir. Ama sadece ülkemizi suçlamayalım çünkü bu ideal tüm dünyada tüm söylemlere rağmen ayaklar altındadır.

Her bir medya uygulamasında, yapanın en iyiyi yaptığını sanarak havaya girdiği salt boşluk üzerine, cehalet üzerine kurulu bir medya yapısı içinde biz de dünya da boğulmakta.

Aldığımız her türden enformasyonun "yanıltmalar" içerdiğini bilerek enformasyonsal zehirlenme yaşıyoruz.

Medya mensuplarının yüksek oranı, mesleki ilkelerden uzaklaşırken, kimileri siyasal eğilimlerinin ve rozetlerinin esaretinde ve gölgesinde kalıyor, kimileri ise sözde tarafsızmış görünümünde küçük hesaplar peşinde koşuyor.

Ancak bir çoğunun ortak yanı, bilgisizlikleri. En çok bilinmeyen ise "hak" kavramı.

Siz bir medya mensubu iseniz ve ürettiğiniz birileri tarafından adınız dahi kaynak verilmeden kullanılıyorsa, buna üzülürsünüz. (Ülkemizde, üzülmekle kalırsınız çünkü hukuk denen kavramın bilgisizliği içinde olduğumuzdan bir çoğumuz bu gibi anlarda yasal yollara başvurmayı akıl bile etmiyoruz. Etsek telif hakkı konulu sonuçlanmış, kararı okunmuş başarılı birkaç davamız olurdu en azından.)

Gönül ister ki, başta telif konusu olmak üzere etik daha yerleşik olsun. Bunu teşvik etmek için, yasal çerçeve genişletilsin ve kaynak bildirmekle başlayacak bir telif hakları açılımına gidilsin, düzenlemeler olsun. Bu medeniyet taleplerim çok uzak şeyler değil aslında. Kitleyi hazırlama nitelikli. Çünkü dünyalı olma yolunda, çok yakında, olmazsa olmazlarımız olacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları